Industriarbetarnas tidning

Vollsjö åtalas för arbetsmiljöbrott

8 juli, 2011

Vollsjö Industri AB i Olofström åtalas för bristfällig hantering av lösningsmedlet isocyanater.
– Jag yrkar på 25 000 kronor i företagsbot, säger arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg.

På Vollsjö tillverkas ungefär 4 000 olika produkter av polyuretanplast som medicinskteknisk utrustning, lekutrustning, stolar, stolshandtag med mera. De anställda hade länge klagat på andningsbesvär, klåda, rinnande näsa, hudbesvär med mera och efter krav från facket 2010 läkarundersöktes personalen.

– 21 anställda hade spår av isocyanater i blodet eller urinen, konstaterar överläkare Margareta Littorin på Arbets- och Miljömedicin i Lund.

Dessutom gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion som utmynnade i en lång rad krav på förbättrad ventilation, skyddskläder med mera. Vidare konstaterades att de anställda inte läkarundersökts innan de började arbeta med polyuretan, trots att detta är ett krav enligt Arbetsmiljöverkets föreskift om arbete med härdplaster:

”Det är ytterst oansvarigt av arbetsgivaren att låta arbetstagare arbeta med härdplaster utan att dessa genomgått föreskrivna läkarundersökningar med tjänstbarhetsbedömningar”, skrev Arbetsmiljöverket. Man såg detta som ett misstänkt brott mot arbetsmiljölagen och begärde att arbetsmiljöåklagare prövar detta.

Så har nu skett, polisen har genomfört en förundersökning och åtal väckts.

Härdplastföreskriften är mycket tydlig om kravet på läkarundersökning. Därför brukar åklagarna erbjuda arbetsgivare som brutit mot detta ett strafföreläggande, för att slippa behöva gå till domstol.

– Frågan ställdes under förundersökningen, men det var arbetsgivaren inte intresserad av, konstaterar Lotten Loberg.

Därför blir det, troligen under hösten, rättegång i Karlshamns tingsrätt. Då utgör resultatet av Arbetsmiljöverkets inspektion en viktig del av bevisningen. Det kan i sin tur innebära att en diskussion åter tas upp:

Vollsjö Industri AB har två gånger JO-anmält Arbetsmiljöverket för deras handläggning av detta ärende. JO har lämnat anmälningarna utan åtgärd.

Fakta/Isocyanater:
Isocyanater är en grupp kemiska ämnen, lösningsmedel, som används främst vid framställning av polyuretanprodukter. De är kraftigt allergiframkallande, kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande. Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg. Isocyanater kan också frigöras vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?