Industriarbetarnas tidning

Hundratals svimmar i skofabrik

4 augusti, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

Dålig arbetsmiljö på en skofabrik i Kambodja har gjort att hundratals arbetare blivit sjuka och svimmat. Men fabrikschefen skyller på förkylningar och arbetare som inte vill jobba.

Det är på skofabriken Huey Chuen, en underleverantör till Puma, som arbetsmiljön tycks lämna en hel del övrigt att önska. I april svimmade sammanlagt 200 arbetare vid produktionslinjen. När fabriken skulle inspekteras var luften så full av kemikalier att inspektörerna inte kunde gå in. Men något fel på arbetsmiljön är det inte, enligt fabrikschefen Zhang Hanchang. Enligt honom lever den upp till internationell standard.

– Arbetarna ville gå hem och fira nyår, förklarar han för Phom Pen Post. Jag påstår inte att de fejkade, men faktum är att de inte ville vara där.

Förra veckan var det dags igen. Sammanlagt 49 arbetare började må så dåligt att de antingen svimmade eller behövde uppsöka sjukvård för yrsel och andningsbesvär. En av dem som svimmade är 24-årige Sor Channy.

– Jag bara kände mig yr och hade ont i huvudet, säger han till Phom Pen Post. Sen, när jag vaknade, var jag på sjukhuset.

Den här gången förklarar fabrikschefen det hela med att de som först lämnade jobbet kan ha blivit förkylda och att de andra som följde efter bara blivit nervösa av att se de första bli sjuka.

En arbetsmiljöinspektion pekar bland annat på dålig ventilation, farlig förvaring av kemikalier och orimligt långa arbetspass.

Puma har lovat att genast förbättra arbetsförhållandena på fabriken, som har omkring 3 300 anställda. En plan för att förbättra arbetsvillkoren finns numera och alla arbetare ska få en hälsoundersökning. Vidare ska ventilationen bli bättre och kemikalier förvaras på ett säkert sätt. Puma överväger dessutom att börja servera mat till de anställda.

Klädtillverkning är en stor industri i Kambodja och drar in omkring tre miljarder kronor om året till landet. Det mesta exporteras till USA och Europa. Till de största köparna hör märken som Levi Strauss, H&M, Gap och Adidas.

Flera av de kambodjanska fabrikerna kontrolleras med jämna mellanrum för att säkerställa schyssta arbetsvillkor. Några sådana kontroller finns dock inte för landets knappt 40 skofabriker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?