”Genom samarbeten, och ibland smärtsamma kompromisser, värnas demokratin.”DA:s chefredaktör Helle Klein kommenterar valet av Stefan Löfven till statsminister.

"Det finns tillfällen som uppväger allt. Som den sista föreställningen i Falkenberg."Car-Einar Häckner, krönikör och trollkarl.

Redaktionen

Gunilla Ericson

Anna Julius Olsson

Helle Klein
Chefredaktör/vd/
ansvarig utgivare
Tel: 08-786 03 35
hk@da.se
Gunilla Ericson
Redaktionschef
Tel: 08-786 03 23
ge@da.se
Anna Julius
Nyhetschef
Redaktör IF Metall,
GS, Pappers
Tel: 08-786 03 15
aj@da.se

Isak Krantz
Redigeringsansvarig
Tel: 08-786 03 07
ik@da.se
Janna Ayres
Webbredaktör
Tel: 08-786 03 16
ja@da.se
Marcus Derland
Reporter
IF Metalls avtal
och branscher
Tel: 08-786 03 19
md@da.se

Marie Edholm
Reporter
Fackförbundet GS
avtal och branscher,
a-kassan
Tel: 08-786 03 13
me@da.se
Harald Gatu
Reporter
IF Metalls avtal och
branscher,
näringspolitik
Tel: 08-786 03 14
hg@da.se
Marlene Henriksson
Redigering, bokredaktör
Tel: 08-786 03 08
mh@da.se

Bassam Issa  Foto: Theo Elias

Jeanette Herulf
Reporter
Socialförsäkringar
jh@da.se
Bassam Issa
Ekonomiassistent
Tel: 08-786 03 17
bi@da.se
Lennart Lund
Politisk reporter
Debattredaktör
Tel: 08-786 03 04
ll@da.se

Josefin Skogetun
Administration
Tel: 08-786 03 01
js@da.se
Hans Strandberg
Reporter
Tel: 08-786 03 22
hs@da.se
Göran Widerberg
Reporter
Pappers avtal,
bildredaktör
Tel: 08-786 03 03
gw@da.se

Anna Tiberg
Reporter
Arbetsrätt, GS
avtal och branscher
Tel: 08-786 03 02
at@da.se
Ebba Olsson Wikdahl
Fotopraktikant
Tel: 08-786 03 09
foto@da.se
Adam Westin
Reporterpraktikant
Tel: 08-786 03 06
aw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Mobilism

Avskärmade på stan

BildreportageMobilen har snabbt ändrat vårt beteende på stan och hur vi uppträder mot varandra. Fotografen Hans Malm följde det mobila folket under ett år.

Robotiseringen av arbetslivet

Rusta oss för 
robotsamhället

LedareEn ny generation robotar är på väg in i arbetslivet. 
De utmanar både arbetare och tjänstemän. Dags för facket att 
formulera visionen Det goda arbetet 2.0.

1

Kaospartiet SD bör hållas kort

Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt högerparti som vill skapa kaos. Löfvens tydlighet gentemot SD är en välgärning.

1

Nytt år, ny politik

Den stora vinsten med Decemberöverenskommelsen är att SD:s vågmästarroll minskar drastiskt. Det som var tänkt att skapa en sorts stiltje i politiken efter en turbulent höst verkar dock ha lett till rena vulkanutbrottet inom Alliansen, framförallt inom Moderaterna.

Julen är det trotsiga hoppets tid

Vi behöver berättelserna som värnar människovärdet i en tid då människoföraktet härskar i Europa.

SD visar sitt rätta ansikte

SD är inte och har aldrig varit ett parti som alla andra.

1

Sorglig uppvisning i demokratiförakt

LedareAlliansen bryr sig mer om teknokrati än om demokrati. Med lagändringar ska regeringsmakten garanteras. Det är att fly sitt parlamentariska ansvar.

Helt rätt att utlysa extraval

LedareRegeringen Löfven gör helt rätt i att utlysa extraval. Nu måste väljarna få säga sitt och hjälpa riksdagen att komma ur den blockpolitiska låsningen.

Utlys extraval, Löfven

LedareAlliansen väljer att befästa blockpolitiken och ge SD makten. Det är djupt tragiskt. Löfven bör utlysa extraval och låta väljarna säga sitt.

Facket agerar. Vad gör Fotbollförbundet?

LedareHittills har 1400 arbetare omkommit vid arenabyggena inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Minst 4000 människor kommer att ha dött innan VM invigs. Nu försöker det globala bygg- och träfacket (BWI) organisera migrantarbetarna fackligt trots att det är förbjudet i Qatar.

Nu behövs en offensiv för industrin

LedareDet är dags för statsminister Stefan Löfven och regeringen att gå från ord till verkstad. Strategin för nyindustrialisering behöver fyllas med politisk handling.

Strunta i ladan, Magdalena Andersson

LedareDet är dags att överge ett alltför trubbigt överskottsmål och våga satsa rejält på investeringar och stimulans av ekonomin. Den rödgröna regeringens budget har en utmärkt inriktning men är alltför försiktig.

Så sorgligt, Dagens Industri

LedareDagens Industris politiske redaktör PM Nilsson drev i samband med valet frågan om blockpolitikens framtid. Det är dags att luckra upp blockpolitiken och hitta nya samarbeten i riksdagen, menade Nilsson klokt. Nu verkar han ha gett upp. I stället tycks han förbereda ett borgerligt maktövertagande med hjälp av Sverigedemokraterna.

Fler jobb ja – men vilken sorts?

LedareKampen för jobben måste nu bli en kamp för ett hållbart arbetsliv som utvecklar människor, inte skadar dem.

Lovande rödgrön jobbpolitik

LedareRegeringsförhandlingarna pågår för fullt. I morgon utses Stefan Löfven till statsminister. På fredag kommer han att inför riksdagen läsa upp regeringsförklaringen och berätta hur regeringskoalitionen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska se ut.

Nu behövs en politik för jämlikhet

Valet blev just den rysare som många hade befarat. Precis som i Europavalet är det med blandade känslor man tog del av valresultatet. Glädjen över att det blir regeringsskifte grumlas av det faktum att de bruna vindarna är ruggigt starka.

Dags att välja väg – ihop eller isär

Valet handlar om färdriktning: ska vi gå mot ökad 
ojämlikhet eller hålla samman Sverige?

DA granskar Plymouthbröderna

Stäng sektskolan!

LedareNär kan en skola stängas? Uppenbart kan skolor konkursas och privata ägare plötsligt ta sin hand ifrån eleverna. Det har vi sett flera exempel på i vinstmaximeringens tid. Men när kan staten av kvalitetsskäl stänga en skola?

Stoppa skolhaveriet

LedareAlliansregeringens utbildningspolitik ser vi nu konsekvenserna av. Skolverket har kommit med ännu en rapport om bottenrekord för svensk skola. Andelen elever som inte får godkänt i nionde klass har ökat dramatiskt och nytt rekord slogs i vårs. Hela 13,1 procent klarar inte sin behörighet till gymnasiet.

Nöjdhet står mot förändringsvilja

Aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar. Reinfeldt försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras.

Drömmen om kärnkraft gagnar inte industrin

Helle Klein svarar:Det är en trist debatteknik att utmåla den som inte delar ens åsikter som ”okunnig och dåligt uppdaterad”. Vi borde väl ändå kunna tro varandra om gott? Min utgångspunkt är precis som Öhman/Larssons att värna svensk industris konkurrenskraft och skapa en långsiktigt hållbar tillväxt för både miljö och medborgare.

Svenska modellen går sönder

Regeringen Reinfeldt har genomfört ett av de största systemskiftena i modern tid. Det vi nu ser är försvagade fackföreningar, osäkra anställningar, undermåliga försäkringssystem och otrygga medborgare.

Energiförbrukningen i industrin

Energifrågan behöver en omstart

Ledare"Det är hög tid att Sveriges politiker gör ett omtag och skapar en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det behövs för både ekonomins och miljöns skull."

IF Metalls frukostsuccé

DA-ledarbloggenDagens Arbetes chefredaktör Helle Klein har lett frukostsamtal mellan IF Metalls Anders Ferbe och olika gäster i Almedalen.

Låt valrörelsen bli ideologisk

Det finns en otålighet bland både unga och kvinnliga väljare att få höra en Socialdemokrati med hjärtat i rättvisekampen. Därför var det rätt av Löfven att tala om jämställdhet, antirasism och jämlikhet i Almedalen.

Fullt ös i Almedalen

DA-ledarbloggenAlmedalen kokar av aktivitet, med i år över 3400 seminarier, paneldebatter och samtal.

Gör upp med girigheten

LedareFör några år sedan spelades Molières Den girige på Dramaten i Stockholm. Efter föreställningen bjöd teatern in till samtal om girigheten i vår tid.

En strejk mot de otrygga jobben

Tågen står stilla i södra Sverige. Det beror nu inte på det vanliga problemet med bristande underhållsarbete utan på att tågarbetarna strejkar.

Ett nytt politiskt landskap ritas

Europavalet skapar både varmt hjärta och kalla kårar längs ryggraden. Till det varma och glädjande hör att i Sverige blåser rödgröna progressiva vindar där feminister, antirasister och miljöpartister är valets stora vinnare.

Nu skapar vi ett Europa för alla

Europas framtid står på spel. I dag går 26 miljoner européer utan jobb och hela ungdomsgenerationer ställs utanför arbetsmarknaden. Framtidstro har förbytts till misstro. I länder som Grekland, Italien och Ungern sviktar demokraktin betänkligt.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.