Industriarbetarnas tidning

Stigande ovisshet om Saabs framtid

26 augusti, 2011

Skrivet av

DA-ANALYS

Utmätning, inga löner, ännu ingen delårsrapport och nu idag: rykten om rekonstruktion. De Saab-anställda tvingas leva med stigande ovisshet.

Enligt Saabs styrelseordförande Victor Muller gäller det att hålla ut några månader tills den långsiktiga lösningen är på plats i form av kinesiska partners. Om – och när – de kinesiska myndigheterna verkligen ger sitt medgivande.

Under tiden gäller det att hålla näsan ovan vattenytan – men går det i full storm?

Ingen produktion sedan i april. Och därmed inga intäkter. Och ett tomhänt nät av återförsäljare som börjar tappa tålamodet.

Kronofogden mäter ut tillgångar i företaget.

Försenade löner, för tredje månaden i rad.

Ännu ingen delårsrapport. Den skulle ha kommit i dag men sägs vara försenad.

Och enligt uppgifter till Dagens Eko förebereder företaget just nu en ansökan om rekonstruktion.

Den resan har Saab gjort en gång tidigare, våren 2009 då ägaren fortfarande hette General Motors.

Den gången togs en finansiell plan fram och fordringsägarna – underleverantörerna – gick med på att skriva ner sina fordringar. Skulderna minskade i företaget och allt dukades för nystart.

Nu är man där igen. Om Ekots uppgifter stämmer kommer tingsrätten i Vänersborg åter få en rekonstruktionsansökan på sitt bord. Men det kräver att företaget kan presentera en finansiell plan som visar att Saab kan överleva på sikt. Det är den planen som en rekonstruktör – som tingsrätten tillsätter – ska arbeta utifrån och som ska lägga grunden för en omstart.

2009 hade Saab ett av världens största företag i ryggen när man gick till tingsrätten. I dag har man Victor Muller.

Vilken finansiellt långsiktig plan har han att sätta i nävarna på en rekonstruktör?

Möjligheten om att åter begära rekonstruktion av företaget är en åtgärd som säkert har diskuterats från och till under den senaste tiden.

För underleverantörerna är en rekonstruktion något aptitligare än en konkurs. Rekonstruktören lägger fram en plan på hur företaget kan leva vidare och fordringsägarna kan i alla fall få tillbaka en del av sina skulder. Vid en konkurs riskerar fordringsägaren att stå lottlös.

Men kommer tingsrätten verkligen att gå med på ännu en rekonstruktion av företaget – blott två år efter den första?

För de anställda kan en rekonstruktion vara till fördel så till vida att då träder den statliga lönegarantin in. Pengar in i slutet av månaden, alltså.

Men vi är inte där än. Först ska tingsrätten i Vänersborg säga sitt, om nu Saab bestämmer sig för att ansöka om rekonstruktion. Vad är alternativet?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.