Industriarbetarnas tidning

Svårt vara öppen på jobbet

5 augusti, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

Var femte LO-medlem har fördomar om homo-, bi- och transpersoner. Nästan lika många anser att man inte kan vara öppen med sin sexuella läggning på arbetsplatsen. Det visar en undersökning som LO har gjort.

Undersökningen, som har gjorts bland 1 000 personer från hela arbetsmarknaden, släpps i sin helhet om ungefär en månad. I dag redovisade LO en del av resultaten på ett seminarium på temat ”öppenhet i arbetslivet” som hölls på Kulturhuset i Stockholm med anledning av Pride.

Undersökningen visar bland annat att 22 procent av de tillfrågade LO-medlemmarna har fördomar om HBT- frågor, alltså frågor som rör homo-, bi- och transsexualitet. När det gäller att vara öppen med sin sexuella läggning på jobbet svarar 17 procent att det inte går. Mest anmärkningsvärt i undersökningen, enligt Ulla Lindqvist som är LO:s vice ordförande, är att 41 procent inte skulle säga ifrån om någon drar ett nedsättande skämt.

– Det är något av det värsta som finns när det gäller trakasserier, att man är tyst, sa hon.

Undersökningen visar också att 56 procent av arbetsplatserna har en mångfaldsplan som omfattar HBT-frågor, men att många inte vet om att den finns. Att man kan gå till facket för att få hjälp angående diskriminering på grund av sexuell läggning känner 70 procent till, men ingen kan svara på exakt hur facket kan vara till nytta.

Undersökningen bekräftar bilden av arbetsplatser med ett till och från otillåtande klimat, konstaterade IF Metalls vice förbundsordförande Anders Ferbe som deltog i seminariet.

– Det är mycket en fråga om civilkurage, att våga stå upp och säga ifrån. Tyvärr har arbetsplatserna blivit tystare, mycket på grund av det höjda produktionstempot. En arbetsplats som är hårt slimmad, där det knappt finns några gemensamma fikapauser, leder till att det inte blir några samtal.

På seminariet, där sex LO-förbund medverkade, diskuterades också arbetsgivarens roll i bekämpandet av fördomar och diskriminering på arbetsplatsen. Per-Olof Sjöö, GS ordförande, sa att arbetsgivaren har en central roll.

– Bland det första man gör på en ny arbetsplats är att känna in stämningen och jargongen och den som sätter nivån är arbetsgivaren. Därför måste vi i facket bli bättre på att sätta press på arbetsgivaren.

Resultatet av den undersökning som LO gjort är nedslående och sorgligt, anser Anders Ferbe, men pekar samtidigt på att det finns hopp om bot och bättring. Sedan ett år ingår till exempel HBT-frågor i alla fackets utbildningar och han tycker sig redan märka en attitydförändring.

– Jag möter inte homoskämt i samma utsträckning och det är inte längre dramatiskt med en regnbågsflagga eller prideparad. På fackliga konferenser vågar vi också utmana ytliga värderingar och ställa frågor.

– Och när Metall engagerade sig i Pride för första gången i mitten av nittiotalet fick vi många brev och skrivningar om att detta inte var en facklig fråga. I dag får vi inget sånt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.