Industriarbetarnas tidning

De försöker lura dig, just dig!

1 september, 2011

Skrivet av JAN-HENRIK SANDBERG

Krönika september 2011

Låt dig inte luras! Den uppmaningen kan behövas. Vi börjar nu se hur arbetsgivarna lägger upp sin propaganda för att sätta sin egen prägel på avtalsrörelsen. De talar om ”modernisering” och ”utveckling” av kollektivavtalen. Visst låter det fint! Men vad menar de egentligen?

Först en snabbkurs: Kollektivavtal är ett avtal mellan facket och arbetsgivarna om löner, arbetstider och andra anställningsvillkor; det kan vara allt möjligt. Avtalet gäller för ett kollektiv, alltså en grupp människor. För kollektivet gäller då samma villkor. Det betyder inte att alla i kollektivet har samma villkor, till exempel lika hög lön, men det betyder att samma regelverk ska tillämpas.

På ett massa- eller pappersbruk finns det vanligen ett lönesystem med olika lönegrader för olika arbeten. Ju svårare och mer ansvarsfullt arbete man har, desto högre lönegrad och högre lön ska man ha.

Facket är i grunden bara de anställda som gått ihop och därigenom kunnat utnyttja sin gemensamma styrka, en kraft oerhört mycket större än vad var och en ensam kan prestera. Tack vare den gemensamma styrkan i facket är reglerna i kollektivavtalet till stor del anpassade med tanke på vad som är bra för de anställda.

I gamla tider var det inte så. Då facket och kollektivavtalen inte fanns fick den som ville ha ett jobb ta de villkor som arbetsgivaren erbjöd. Arbetsgivarna bestämde i praktiken allt om löner och liknande.

Med gemensam facklig styrka och kollektivavtal blir det bättre villkor och mer att säga till om för de anställda. För arbetsgivarna blir det något mindre makt och högre löner att betala. Å andra sidan får de lugn och ro och arbetet flyter på som det ska.

Arbetsgivarna gillar inte att de får mindre makt och högre löner att betala (såvida det inte rör sig om deras egna löner vill säga). Det gör att de ibland försöker få bort facket och kollektivavtalen. Det är dock försök som ofta kostar mer än de smakar eftersom det är helt lagligt att tillhöra facket och att strejka för att få ett kollektivavtal. Det där med att arbetet flyter på som det ska – arbetsfreden – tycker arbetsgivarna bättre om. Tänk om det fanns ett sätt för arbetsgivarna att få arbetsfred men ändå behålla hela makten och slippa kollektivavtalets jämförelsevis höga löner.

Nu har de listat ut hur de ska göra. Arbetsgivarnas idé är denna: Kollektivavtal måste vi ha för då kan de anställdas fack inte strejka och vi får arbetsfred, men om vi kan få ett avtal som är tomt på innehåll så slipper vi att förlora makt och slipper betala de höga lönerna. De anställda däremot tappar sin stora gemensamma fackliga styrka så länge avtalet finns. Vad smart! Hurra, hurra, hurra!

Ungefär så har arbetsgivarna resonerat. Nu behöver de bara övertyga fackets medlemmar om att de gamla kollektivavtalen med innehåll är dåliga och bör bytas ut mot tomma.
Hur gör man det? Genom att beskriva kollektivavtal med innehåll som omoderna!
Genom att påstå att det är bättre om ”lönen bestäms mellan chef och medarbetare” där den anställde ensam och utsatt får försöka argumentera för sin sak men där arbetsgivaren har hela makten.

Medlem! När du hör arbetsgivarna klanka på kollektivavtalet som gammalmodigt måste du vara på din vakt. Det de egentligen menar är att de ska vara starkare och du svagare. De ska ha mer pengar och du mindre. De försöker lura dig! Just dig.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.