Industriarbetarnas tidning

Facken inom industrin kräver 3,7 procent

5 september, 2011

Skrivet av

AVTAL 2011

Facken inom industrin kräver 3,7 procent i lönehöjningar för i år. Det krävs för att säkra reallöneökningar, enligt förbunden.

– Det är den återhämtning som har varit, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande. 

3,7 procent äventyrar inte företagens konkurrenskraft och ligger i linje med Riksbankens inflationsmål, enligt Löfven.

– Kom ihåg att vi har en tillväxt i den svenska ekonomin. Ibland när man hör kommentatorerna tror man istället att vi är inne i den djupaste kris. Årets vinstprognos för företagen är i alla fall inte sämre än i fjol.

– I förra avtalsrörelsen ville arbetsgivarna att vi skulle titta bakåt och påminnas om den djupa kris vi var inne i under 2009. Men nu ska vi inte titta bakåt mot förra året då vinsterna var höga. Vi ska titta framåt istället.

– Och visst är osäkerheten större. Men det innebär inte att vi inte ska ha några löneökningar. Vi menar att det finns ett löneutrymme här som våra medlemmar bör få del av.

Facken inom industrin vill ha ett ettårigt avtal. Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS:

– Osäkerheten i ekonomin gör att det blir svårare att teckna längre avtal.

Lägstalönerna ska inte tillåtas att halka efter. Värdet på lägstalönerna ska säkras.

Facken vill också utöka föräldralönen med en månad till att gälla i sex månader. Föräldralönen ger en inkomstutfyllnad upp till 90 procent av lönen. Nu vill facken bygga ut den så att även lönedelar över 10 basbelopp också omfattas.

Facken vill också avsätta en del av löneutrymmet för kompetensutveckling utöver den utbildning som är relaterad till verksamheten. Pengarna ska kunna sättas in på kompetenskonton, alternativt i en kompetensförsäkring.

Omställningsstödet ska också omfatta personer som sagts upp på grund av ohälsa – och till personer som sagts upp från tidsbegränsade anställningar. 

De lokala parterna ska få ökad kompetens att upphandla tjänster från Företagshälsovården. Tillsammans med skyddsombuden ska arbetsgivarna lättare få tag på relevant kompetens inom arbetsmiljöområdet, exempelvis genom inrättandet av kunskapscentra.

Facken inom industrin är ett samarbete mellan fackförbunden IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer. Pappers lämnade samarbetet tidigare i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.