Industriarbetarnas tidning

Förslag om kunskapscentrum för arbetsmiljö

23 september, 2011

Sverige behöver ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljö. Det föreslår regeringens arbetsmiljöpolitiska kunskapsråd.

– Det låter som en del av vad Arbetslivsinstitutet gjorde, säger Sten Gellerstedt på LO.

När den borgerliga regeringen lade ned Arbetslivsinstitutet efter valsegern 2006 var protesterna massiva, inte minst från LO.

Så småningom utsåg regeringen Arbetsmiljöpolitiska kunskapsrådet som bland annat lagt detta förslag.

– Eftersom det är uppenbart att det behövs ett kunskapscentrum är förslaget är ett litet steg åt rätt håll men alldeles för lite, det saknas ju den forskning som Arbetslivsinstitutet bedrev. Det verkar som om regeringen börjat inse vilket misstag man begick, konstaterar Sten Gellerstedt.

Kunskapsrådet konstaterar att de kunskaper som finns i arbetsmiljöforskningen inte förmedlas vidare tillräckligt bra så att forskningsresultaten kan tillämpas i praktiken.

Fler behöver också inse att goda arbetsmiljöer är viktiga för hälsa och välstånd, anser Kunskapsrådet.

Sedan Arbetslivsinstitutet lades ned hörs inte Sveriges röst tillräckligt i internationella organ och nätverk.

– Den kunskapsförmedlande verksamhet som fanns hos Arbetslivsinstitutet har saknats. Dessutom saknas en röst i internationella sammanhang, där har vi tappat eftersom Sverige helt enkelt inte är representerade i en rad sammanhang. Detta föreslår vi att ett nationellt kunskapscentrum ska ta hand om, säger professor Eva Vingård, ordförande för Arbetsmiljöpolitiska kunskapsrådet.

– Kunskapsrådet har inte uttalat sig om den forskning som försvann när Arbetslivsinstitutet lades ned. Men som professor kan jag säga att det behövs någon form av samordning för arbetsmilöjöforskningen. Men detta har vi alltså inte diskuterat i kunskapsrådet.

Vad som händer med förslaget beror på regeringen. Förslaget kommer inte att skickas ut på remiss. Men i utredningsarbetet har redan alla tänkbara intressenter från fack, arbetsgivare och forskning tillstyrkt idén.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har också uttalat sig positivt, om än försiktigt, om förslaget:
– Jag tror att om fler ska kunna göra mer i det viktiga arbetsmiljöarbetet så kan det vara bra med en central aktör som kan sammanställa och sprida viktig forskning, säger hon i ett uttalande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.