Industriarbetarnas tidning

IF Metall begär Saab i konkurs

20 september, 2011

Skrivet av

Klockan 15 idag lämnar IF Metall in 1 500 konkursansökningar mot Saab.

Beslutet togs i samstämmigt under en videokonferens med IF Metalls förbundskontor, avdelningen i Trollhättan och klubben på Saab.

– Det är ett mycket smärtsamt beslut, men vi måste säkra medlemmarnas lönefodran och då kan vi inte vänta längre, säger förbundsordföranden Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

IF Metall utgår från att hovrätten ger Saab möjlighet till rekonstruktion. Facket tycker att Saab är värt ett försök till professionell prövning.

– Speciellt när både Youngman och Pang Da anser att Saabs problem är temporära och de är beredda att till långsiktiga investeringar så fort Nationella utvecklings- och reformkommissionen i Kina beviljat tillstånd, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab.

IF Metalls begäran om konkurs dras tillbaka om hovrätten beviljar företaget rekonstruktion. Vid en rekonstruktion betalas lönerna av den statliga lönegarantin.

Anledningen till att konkursansökan lämnas in idag är att tingsrätten ska ha möjlighet att bedöma om handlingarna och korrekta och kompletteringar ska kunna göras. Totalt lämnar medlemmarna in nästan 1 500 konkursansökningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.