Industriarbetarnas tidning

Miljonregn till ledningen – inget till de anställda

27 september, 2011

Skrivet av

När Iggesund Tools såldes i somras fick fyra personer i ledningen dela på 30 miljoner kronor i bonus. De 160 anställda fick ingenting.

– Otroligt provocerande. Vi får ständigt höra att vi ska vara återhållsamma. Det är medlemmarna som jobbat ihop vinsten, säger Tommy Ullberg, ombudsman på IF Metall Hälsingland.

I somras meddelades att Iggesund Tools sålts till den österrikiska koncernen Andritz AG. Försäljningen innebar en bonus för fyra personer i ledningen. De fick dela på 30 miljoner kronor.

– Klart det blev irriterat. Det har kommit fram ett missnöje. Mycket snack i fikarummet, säger Sivert Bohjort, IF Metallklubbens ordförande.

Iggesund Tools har under många år varit ett välmående företag. 2010 levererades en vinst på drygt 48 miljoner kronor.

Det innebar ytterligare en bonus för koncernledningen. Drygt 1,2 miljoner fick de dela på, vilket framgår av årsredovisningen.

– Det är en överraskning. Det är första gången jag hör det. Där har man inte kört med öppna kort för oss, säger Sivert Bohjort.

Dagens Arbete har varit i kontakt med flera anställda på Iggesund Tools som är upprörda över 30 miljonerna som fyra personer fått dela på.

– Det är väldigt mycket pengar i förhållande till bolagets storlek, säger en person som vill vara anonym.

Under åren har de anställa ibland fått del av företagets vinster. Under förra året betalades några tusenlappar ut till samtliga anställda i extra bonus.

Vid den senaste lönerevisionen, strax innan semestern, fick personalen inget extra alls. Det var de centrala löneökningarna som gällde.

Lars Näsman är vd för Iggesund Tools. Han bekräftar för Dagens Arbete att han och tre andra i ledningen fått dela på 30 miljoner kronor i bonus.
– Det är brutto. Med sociala avgifter.

– Jag har förstått att det finns vissa som tycker det är orättvist och jag har en viss förståelse för deras synpunkter. Var och en måste få ha sådana funderingar. Det kan inte jag göra något åt, säger Lars Näsman.
Är du nöjd?
– Självklart.

Förstår du om de övriga anställda är missnöjda? De fick inget alls.
– Det har jag en viss förståelse för. Men ägaren har kommit med ett erbjudande med tanke på sin situation att avyttra företaget. Det har inte vi haft några synpunkter på.

– Får man ett erbjudande så säger man ja tack eller nej tack. Jag kan inte förhandla för alla i företaget. Det här var överhuvudtaget inte förhandlingsbart.

De anställda fick inget extra vid senaste löneförhandlingen innan semestern? Tror du det gör att er bonus sticker extra i ögonen på dem?
– Det kan det säkert göra.

Ni gjorde en vinst på drygt 48 miljoner förra året?
– Det stämmer nog.

Hur resonerade ni kring att inte ge extra löneökningar som bonus till de anställda?
– Vi har inte haft uppe det i resonemanget. I Sverige är spelreglerna att det finns centrala avtal som vi försöker följa. Det är duktiga människor som förhandlat fram dem.

– Vi vill fortsätta vara ett välmående företag. Det enda garanten är att ha så många duktiga anställda som möjligt

Borde ni inte då belöna de anställda?
– Det var en speciell situation vid försäljningen av företaget. Det har varit i samma privata ägo sedan 1983. Det är en extra ordinär händelse. Därför fick vi bonus.

Fakta: Iggesund Tools tillverkar knivsystem för trä- och massaindustrin. Huvudkontoret ligger i Iggesund men det finns dotterbolag i flera andra länder som USA och Kanada med totalt 160 anställda. Den nya ägaren Andritz är börsnoterad i Wien och omsätter cirka fyra miljarder euro och har cirka 13 000 anställda.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingarna på Iggesund fortsätter

Förhandlingarna mellan Pappers och Holmen om neddragningarna i Iggesund är långt ifrån klara. Men nu menar sig facket ha vunnit en delseger, genom att att rädda ett antal jobb från outsourcing.

Förhandlingar om Iggesund nästa vecka

Förhandlingar om Iggesund nästa vecka

Nästa vecka ska Pappers och de andra berörda facken på Holmens pappersbruk i Iggesund träffa arbetsgivaren för första gången sedan varslet.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Iggesund väntar på besked om uppsägningar

Nästa vecka kommer en löntagarrapport om neddragningarna på Iggesund, då blir det troligen också besked om det verkligen blir 150 anställda som varslas. Turordningsförhandlingarna inleds nästa månad.

Holmen varslar 150 på Iggesund

Iggesund Paperboard varslar 150 personer om uppsägning. Företaget motiverar beslutet med att man vill vässa konkurrenskraften. För de anställda kom beskedet som en överraskning – och när DA besökte bruket tidigare i år var tongångarna helt annorlunda. Då handlade det om god orderingång och svårigheterna att hitta folk.

Vem ska ta över ­efter Sven-Ingvar?

Vem ska ta över ­efter Sven-Ingvar?

Sven-Ingvar Andersson på Iggesunds bruk jobbade 197 övertidstimmar i fjol för att det saknades folk. Han är en av hundratals anställda som går i pension det närmaste åren. Företaget säger sig söka folk med ljus och lykta, facket tycker att man agerar för sakta.

En sliten axel blir som ny

En sliten axel blir som ny

Klockan är 14.02 på Holmen i Iggesund.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Luddiga regler öppnar för långa skift

På Iggesund har facket och företaget olika syn på dubbelskiften och dygnsviloregeln.

Iggesund kör med värstingskift

Iggesund kör med värstingskift

De anställda på Iggesund känner arbetspressen öka, men lockas av mer betalt. Att jobba 16 timmar i sträck är inget ovanligt – och reglerna är luddiga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.