Industriarbetarnas tidning

Arbetslivet kan bli längre

20 oktober, 2011

Skrivet av ERIKA WALUKIEWICZ

Regeringen vill höja pensionsåldern för att möta en ökande medellivslängd. LO och Socialdemokraterna fokuserar hellre på ett hållbart arbetsliv.

Sista åren är värda mycket

 

  • Så här blir pensionen för en industriarbetare med en månadslön på 23 500 kr
  • Det skiljer 7 600 kronor i månaden mellan den som slutar vid 61 och den som jobbar till 69.

Vår exempelperson är född 1956 och började jobba 1976.

Pensionsålder / Allmän pension / Tjänstepension / Total pension

 

61 år /10 900 kr / 2 200 kr / = 13  100 kr

 

65 år /13 600 kr / + 2 800 kr / = 16 400 kr

 

69 år /17 200 kr /+ 3 500 kr /= 20 700 kr

 

Fotnot: 23 500 kronor är den genomsnittliga lönen inom IF Metall, en pappersmedlem tjänar i snitt 500 kr mer och en GS-medlem i snitt 100 kr mindre.

 

Åldersgränserna i pensionssystemet ska ses över. Den ökade medellivslängden ligger bakom utredningen som bland annat vill göra det möjligt att arbeta till 69 års ålder.

– Vi har ambitionen att flytta hela kedjan uppåt. När vi har ett pensionssystem där varje intjänad krona har betydelse, och vi lever allt längre, måste vi hjälpa människor till ett längre hållbart yrkesliv, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Socialdemokraterna har varit kritiska till att enbart diskutera åldersgränser och krävt att även de hinder som finns för ett längre arbetsliv ska utredas.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är positiv till att arbetsmiljöaspekten tas upp men befarar en i raden av utredningar som inte kommer någon vart.

– Vi kan se hur arbetsmiljöarbetet har nedprioriterats under regeringens fem år vid makten. De åtgärder de har gjort har varit kosmetiska.

För att öka antalet arbetade timmar vill regeringen höja gränsen för hur länge man kan kräva att få stanna i arbete. Lundby-Wedin menar att det bidrar till att den ojämlikhet som redan finns i arbetslivet ökar när man går i pension.

– Det blir extremt lönsamt att jobba efter pensionsåldern. Vi tycker att det finns andra sätt att lösa pensionssituationen.

Socialförsäkringsministern håller inte med.

– Det är lika nonchalant och cyniskt att strunta i den som kan jobba kvar till 69 som det är att strunta i den som slås ut vid 58. Men det finns ingen motsättning där. Vårt uppdrag är bredare och större än så.

Enligt Ulf Kristersson kan det även bli aktuellt att höja åldersgränsen för när man får ta ut ålderspension, som i dag ligger på 61 år. Något som Wanja Lundby-Wedin vänder sig emot.

– Ingen ska behöva sluta tidigt av hälsoskäl, men har man gnetat hela livet ska man kunna välja att gå tidigare utan att bli skuldbelagd.

För att förändringar ska gå igenom krävs att de fem partier som står bakom det nuvarande pensionssystemet är överens.

– Alla vet att ingen kan trumfa igenom en lösning mot andras vilja, säger Ulf Kristersson.

Ett delbetänkande lämnas i januari 2012, utredningen väntas vara klar våren 2013.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.