Industriarbetarnas tidning

Boliden Rönnskär är Årets industriföretag

12 oktober, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

Fem dödsolyckor i produktionen på 1980-talet fick Boliden Rönnskärsverken att tänka om. Arbetsmiljön och säkerhetstänkandet sattes i centrum och företaget gick från miljömarodör till ”bäst i klassen”. På onsdagen tilldelades Boliden Dagens Arbetes arbetsmiljöpris Årets industriföretag.

– Det är verkligen roligt att få det här priset som ett erkännande för det arbete vi gjort. Men det har varit en lång resa innan vi kommit hit där vi är idag, säger platschefen vid Boliden Rönnskärsverken, Roger Sundqvist.

Sundqvist jämför arbetsmiljöarbetet på Boliden med att vända en supertanker:

– Allt tar sin tid, man måste ha tålamod. Men nu har vi snart vänt supertankern och är på väg mot målet noll arbetsplatsolyckor.

– Arbetsmiljöarbetet är bland det viktigaste vi gör här på Rönnskär. Och det handlar hela tiden om att få alla med sig, att alla anställda involveras. Det räcker inte med att chefer och skyddsombud är engagerade, säger Sundqvist.

Och huvudskyddsombudet Börje Lindström, IF Metall, pekar på det goda samarbetet mellan företagsledningen och facket. En nödvändighet för att lyckas med arbetsmiljöarbetet, menar han.

– Visst är vi oeniga ibland, vi är ju två olika parter. Men vi lyckas alltid komma överens till slut. Annars hade det inte sett ut som det gör i produktionen idag, säger Börje Lindström.

Från 80-talets fem dödsolyckor sänktes olyckstalet drastiskt, men fortfarande finns en del att göra:

– För sex år sedan startade vi nollvisionen. Vi bestämde oss för att komma ner till noll olyckor. Många skrattade åt oss och menade att det var omöjligt, men vi är på god väg, säger säkerhetschefen Jalle Oskarsson.

Idag ligger Boliden Rönnskär på en olycksfrekvens på 0,9, vilket betyder 0,9 olyckor per en miljon arbetstimmar. En mycket låg siffra jämfört med andra liknande industrier med stora risker i produktionen.

– Vi hade aldrig nått så här långt utan ett hårt jobb och utan ett gott klimat mellan fack och ledning, för det går inte att trolla fram sådana här resultat. Det är oerhört viktigt att signalerna kommer uppifrån, att alla känner att högsta ledningen tar arbetsmiljöarbetet på allvar, säger huvudskyddsombudet Börje Lindström.

Dagens Arbetes pris till Årets industriföretag utdelas för fjärde året i rad. Tidigare pristagare är SSAB Tunnplåt i Luleå, Stora Ensos pappersbruk i Fors och Smurfit Kappa i Eslöv. I årets tävling vann Boliden över de två övriga finalisterna, Toyota BT i Mjölby och Smurfit Kappa i Nybro.

Första pris är ett friskvårdsarrangemang för 25 000 kronor och DA:s medarrangörer i priset är Folksam och Swedbank. Vinnaren har utsetts av en jury under ledning av Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?