Industriarbetarnas tidning

Dags att satsa på specialprodukterna

21 oktober, 2011

Skrivet av

DA ANALYS

Så kom smällen mot stålorterna. Med färre skift, uppsägningar och med en massa frågetecken om framtiden. Dramat om Outokumpus framtid har bara börjat.

Att ett bistert besked skulle komma var att vänta.

Outokumpu är i kris.

Detta Outokumpu, till stora delar ägt av finska staten, har gått på knäna alltsedan finanskrisen för precis tre år sedan. På de senaste åren har företaget förlorat 8 miljarder kronor, samtidigt som konkurrenterna klarat sig hyggligt.

På Outokumpus svenska produktionsorter Avesta, Degerfors, Långshyttan, Torshälla, Molkom, Storfors och Örnsköldsvik har det funnits all anledning att undra om allt står rätt till.

Häromveckan kom beskedet att rörverket i Torshälla läggs ned eftersom Outokumpu håller på att lämna tillverkningen av rostfria rör.

Och nu det senaste beskedet: 600 jobb bort i Sverige. En kraftig neddragning som innebär färre skift och med stålverk och valsverk på halvfart.

Den som har det minsta hum om stålindustrins ekonomi vet att stålverk mår bäst ekonomiskt av att gå så mycket som möjligt. Dygnet om, året runt.

Dyra maskiner kan bara betala sig om de körs på max. I stålindustrin är det utrustningen som kostar. Lönekostnaderna uppgår inte till mer än 4-5 procent av de totala utgifterna.

Det är fundamenta.

Nerdragningarna drabbar anläggningar som rationaliserats både på längden och tvären genom åren. Skiftlagen har redan snålast möjliga bemanning.

Är det någonstans i ekonomin där man kunnat avlösa en dramatisk produktivitetschock så är det i stålindustrin. Aldrig har vi tillverkat så mycket stål i det här landet som under det senaste decenniet – och aldrig har stålindustrin haft så få anställda.

Men kanske kan man trots allt se en ljusstrimma just i nerdragningen i antal skift. Det låter märkligt. Men det kan faktiskt signalera något positivt. Inte säkert, men kanske. Och det har med Outokumpus strategi att göra.

Den senaste tiden har företagets inriktning varit att producera stora volymer standardstål. En typ av produkter som det är svårt att ta bra betalt för. Inte minst för att det runt om i världen finns andra ståltillverkare som inte gör annat än pumpar ut billigt rostfritt stål till enkel standardkvalité och till låga priser.

Outokumpu har tvingat de svenska verken att jobba efter den inriktningen. Budskapet: producera mycket, det gör inget om priserna är låga på det ni producerar. Bara ni producerar.

Den svenska delen av Outokumpu har av allt att döma fått en ny ledning som ifrågasätter den strategin. I stället vill den återuppta det som gällde tills för ett par år sedan: tillverkning av nischat specialstål till höga priser.

Att dra ner skiften skulle kunna vara ett medel att bli av med standardprodukterna och bara inrikta sig på specialstålet. I så fall har Outokumpus svenska anläggningar skaffat sig ett hyfsat läge.

Stålbranschen är orolig just nu. Och i synnerhet för det rostfria stålet. Fyra spelare slåss om den rostfria marknaden i Europa: förutom Outokumpu, spanska Acerinox, belgisk-franska Aperam och tysk-italienska Thyssen Krupp Stainless. Tillsammans tillverkar de för mycket stål än vad som går att sälja. Överkapaciteten ligger på 30 procent.

Samtidigt har Kina snabbt seglat upp som en jätte på rostfritt stål. För tio år sedan stod Kina för 4 procent av världsproduktionen av rostfritt – idag för över 30 procent.

Outokumpus konkurrenter har alla den fördelen att de har tillverkning på andra marknader än den knackiga europeiska. Därmed kan de dra fördelar av tillväxten på andra kontinenter.

Så vad kommer att hända i Europa? Sammanslagningar? Tveksamt. Om två av de fyra europeiska tillverkarna gick samman skulle säkert EU-kommissionen slå bakut. Av konkurrensskäl. I Europa tillåts ingen ha mer än 40 procent av marknaden. Och det skulle ett nytt sammanslaget rostfritt stålföretag få.

Återstår att dra ner på kapaciteten och minska tillverkningen. Just det som Outokumpu gör nu för att kapa kostnader.

Men det finns ytterligare en väg, den väg som stålkonsulten Marcel Genet vid Laplace Conseil anvisade i branschbrevet SBB Insight häromsistens: ståltillverkarna måste ta kontrollen över prissättningen.

För Outokumpus del kan det bara innebära en sak: att satsa på specialprodukterna. Såsom företaget en gång tänkte. Om Avesta, Långshyttan, Torshälla och de andra orterna slipper skitvolymerna – då ser det aningen ljusare ut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.