Industriarbetarnas tidning

Din smak avslöjar vem du är

6 oktober, 2011

Skrivet av BJÖRN RANELID

Krönika oktober 2011

Sången är världens främsta låssmed, men ordet är nyckeln. Säg mig vad du läser och jag ska säga dig vem du är. Franska statsmän har alltid satt en ära i att läsa kvalitet och klassisk litteratur. President Obama fördjupar sig i möjliga Nobelpristagare.

Statsministern var mycket stolt när han sade att han läst fyra böcker under sina ferier. De är skrivna av en och samma författare. Hon sysslar med detektivromaner. Därmed berättade Fredrik Reinfeldt mer om sin personlighet i en enda mening än vad han dittills gjort under de senaste fem åren i offentligheten.

Han är annars mycket diskret med den privata sfären, men denna gång blottade han sin själ och sitt intellekt. Viljan att vara folklig och att följa massans smak har ett pris som sätts av männi­skans hjärna. Beläsenhet och bildning kan dock inte köpas för pengar.

I maj 2011 var jag bjuden till att tala om barnet när den neonatala avdelningen invigdes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Då klippte Filippa Reinfeldt bandet och hon prisade vackert och förnuftigt läkarvetenskapens betydelse för mänskligheten.

I min första mening sade jag: ”Barnen är pilar som träffar framtiden i hjärtat.”

När statsministrar och presidenter uttalar sig om vilken litteratur de läser, håller de upp en spegel och visar vilka de är som människor. Detsamma gäller för musiken.

Den 2 september i år gavs en minnesföreställning på Stockholmsoperan. Mästersångaren Jussi Björling hedrades med en underbar konsert. Förstklassiga sångare från Sverige och utlandet framträdde och hyllade den främste tenoren genom tiderna.

Carl XVI Gustaf och hans gemål drottning Silvia satt i den kungliga logen högt ovan scenen. Det var klokt att de bevistade denna afton på Operan, men kronprinsessan Victoria och hennes make Daniel syntes inte till.

Victoria och Daniel har besökt en mängd idrottsevenemang sedan de blev ett par. Jag har sett kronprinsessan klappa händer och tydligt tjusas av rocksångare och mediokra artister, men hon var inte intresserad av att komma till aftonen när Sveriges främste sångare genom tiderna hedrades.

Detta säger mer om kronprinsessan och hennes prins än tre tusen reportage och artiklar i veckotidningar.

Jussi Björling var Sveriges främste friluftssångare. Han bröt arm med kraftkarlar och hamnsjåare. 1943 valdes han till den mest populära radiorösten i hela riket. Han sjöng vid lottningen till världsmästerskapet i fotboll i Sverige 1958 och han gav stämma åt europamästerskapen i friidrott samma år. Han invigde Ryavallen i Borås.

Jussi Björling var beredskapsartist och han träffade boxaren Ingemar Johansson och fotbollsspelaren Gunnar Nordahl. Han utnämndes till hovsångare och många gånger framträdde han för konungen Gustaf V och dennes efterträdare på tronen. Bönder, pigor, hantverkare, grovarbetare och sjömän kunde lika väl som operakännare och akademiker avgöra och identifiera Jussi Björlings mästerliga röst.

Jussi erövrade alla världens stora operascener, men Metropolitan i New York blev hans höga C. Han var folkets man i fin salong. Kronprinsessan Victoria och Daniel borde ha läst på litet bättre och uppfyllt sina plikter att representera hovet och folket när en av de största svenskarna någonsin hedrades.

Den enkle pojken från Stora Tuna i Dalarna erövrade Amerikas förenta stater och världen i övrigt på ett sätt som aldrig en svensk kung eller drottning har gjort. När han dog i september 1960 stod Gustaf VI:s namn överst i kondoleanslistan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.