Industriarbetarnas tidning

Farliga partiklar har dödat tiotusentals.

27 oktober, 2011

Skrivet av MARCUS DERLAND OCH LENNART LUND

Forskningen har bevisat sambandet mellan partiklar i luften och dödlighet i rader av omfattande studier.

Hur stort problemet kan bli framgick vid”The great smog” i London 1952, då fyra dagars tätdimma av sot och svavel dödade 4 000 människordirekt och 12 000 inom ett halvår.

När koleldning av bostäder förbjöds i Dublin minskade mängden sotpartiklar i luften drastiskt. Dödligheten i lungsjukdomar sjönk med 15,5 procent,i hjärt-kärlsjukdomar med 10,3 procentjämfört med tidigare.

Studien Six Cities visar att för varje ökning avpartikelhalten med tio mikrogram per kubikmeterökar dödligheten med 16 procent.

En studie från American Cancer Societyvisar att livslängden beror på partikelhalten i luftendär man bor. Dödligheten ökar med sex procentper tio mikrogram partiklar per kubikmeter.

23 000 invånare från Los Angeles somingick i ovanstående undersökning undersöktessärskilt. I stället för att se till medeltalet partiklarför hela staden undersöktes närområdena därmänniskor bor. Det visade på tre gånger så starkeffekt: Dödligheten ökade med 17 procent per tiotalpartiklar per kubikmeter i luften.

En svensk studie visar på ökad dödligheti hjärtsjukdomar för dem som bor i områden medhöga partikelhalter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.