Industriarbetarnas tidning

Fler ska kunna jobba till pensionen

24 oktober, 2011

– Många lämnar arbetslivet i förtid, fastän de vill vara kvar. Men de är utslitna och orkar inte eller känner sig utträngda. Det vill vi ändra, sade Ylva Johansson (s), när hon på måndagen presenterade Socialdemokraternas nya arbetsmiljöprogram.

Programmet som heter ”Ett hållbart arbetsliv” är ett uttryck för Socialdemokraternas ambition att ”vässa politiken för dem som har arbete”:

– Vi vill att fler ska orka arbeta mer, längre upp i åren, utan att slitas ut eller ratas på arbetsmarknaden. Det avgörs av arbetslivets villkor, arbetsuppgifternas utformning och arbetsmiljön som helhet.

Det är också en fråga om attityder: Många äldre får på sitt jobb mer eller mindre direkt höra att de bör lämna plats åt yngre, de erbjuds inte samma kompetensutveckling, de mönstras ut och känner sig oönskade:

– Därför vill vi tillsätta en erfarenhetsdelegation med uppdraget att uppvärdera den erfarna arbetskraftens betydelse, förhindra att äldre ratas på arbetsmarknaden och underlätta för fler att jobba längre.

Ylva Johansson återkom ofta till arbetets betydelse för den enskilde, att människor vill arbeta – och att det ju är bevisat att det är farligare att vara arbetslös än att arbeta. Hon tycker att Socialdemokraterna förlorade debatten om livspusslet med Moderaterna.

– Den kom att handla om dammråttor men borde i stället handla om arbetslivet. Folk är stressade av hur de har det på jobbet, hur de ska ta sig till jobbet, hur de ska hinna lämna och hämta på dagis i samband med jobbet – allt detta är viktigare än städningen hemma.

För att motverka stressen vill Socialdemokraterna – bland annat – kartlägga det obetalda övertidsarbetet, stoppa att visstidsanställningar staplas på varandra och att rätt till heltid införs.

För den satsning Socialdemokraterna vill göra krävs ökade kunskaper vilket i sin tur kräver satsning på arbetslivsforskning. Socialdemokraterna var emot nedläggningen av Arbetslivsinstitutet men vill inte låsa sig för hur en återupprättad arbetslivsforskning ska organiseras.

Till Arbetsmiljöverket föreslås 50 miljoner mer per år (2012-2014) varav 20 miljoner ska öronmärkas årligen för inspektioner i småföretag med hög risk för olyckor, många visstidsanställda och med stor andel migrerad arbetskraft.

Med tanke på småföretagen vill man dessutom satsa på de regionala skyddsombuden (RSO) med 20 miljoner till utbildning 2012, 30 miljoner 2013 och 50 miljoner 2014.

– Vi vill dessutom ändra lagen så RSO får rätt att också besöka de arbetsplatser som saknar medlemmar (men har kollektivavtal), underströk Ylva Johansson.

Socialdemokraterna vill anslå tio miljoner till Migrationsverket för att granska de företag som godkänns för att anställa gästarbetare i Sverige.

– De ska se om man betalar ut avtalsenlig lön och har de överenskomna arbetsvillkoren.

I det omfattande programmet föreslås också – bland annat – 20 miljoner kronor 2012 till projekt för att stärka kvinnors arbetsmiljöer och satsningar mot hot och våld i arbetslivet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.