Industriarbetarnas tidning

”Inget av det som lovades har uppfyllts”

13 oktober, 2011

I dag är det ett år sedan 33 chilenska gruvarbetare räddades efter att ha varit instängda i en gruva 69 dygn.
– Inget av det som lovades har uppfyllts. Vare sig för de instängda gruvarbetarna eller övriga gruvarbetare i Chile.

Det konstaterar Erland Lindkvist på IF Metalls internationella enhet. Han är själv gammal gruvarbetare och har varit i Chile femton gånger.

Raset i San José-gruvan inträffade den femte augusti. Och inledningsvis visste man inte om någon överlevt. Först efter sjutton dagar fick räddningsmanskapet upp en liten lapp där gruvarbetarna meddelade att alla överlevt. Men var fångade på 700 meters djup.

De instängda gruvarbetarna uppmärksammades av hela världen. Exempelvis skänkte den spanske fotbollspelaren David Villa två signerade tröjor från Barcelona – han kommer själv från gruvdistriktet Asturien i Spanien.

– När de kom upp ur gruvan var det en pr-grej för regeringen och gruvbolaget att hylla och lyfta fram dem, säger Erland Lindkvist.
– Och för några av dem har det gått bra. Men för de flesta har det gått dåligt och de mår inte bra.

Olyckan innebar att gruvnäringen i Chile som helhet uppmärksammades.
– Där har heller inte skett några förbättringar. Det är som förut: Villkoren och lönerna i de stora koppargruvorna är mycket bra, jämförbara med i Sverige.

– I andra gruvor tjänar man bara några hundra dollar i månaden och villkoren i övrigt är usla. Det beror på att där inte finns något nationellt gruvarbetarförbundet och något nationellt avtal. I stället finns det lokal fack och man gör upp om avtal var för sig.

I internationellt perspektiv är gruvnäringen en hårt drabbad bransch med många olyckor, värst är det i Kina. Arbetsmiljön i de svenska gruvorna är jämförelsevis hög. Ändå omkom förra året två gruvarbetare i LKAB:s Vitåforsgruva, när deras arbetskorg lossnade och de föll över hundra meter. Förundersökningen om olyckan pågår fortfarande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.