Industriarbetarnas tidning

Olje­arbetare i Kazakstan vädjar om hjälp

10 oktober, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

I västra Kazakstan strejkar oljearbetarna sedan fem månader. Tusentals har fått sparken, flera har dödats. Vi har träffat två fackföreningsledare som vill ha hjälp från Sverige.

Dagens Arbetes redaktion i centrala Stockholm i torsdags. På andra sidan bordet sitter Esenbek Ukteshbayev, ordförande för den nationella fackorganisationen Janartu i Kazakstan. Och så Mukhtar Umbetov, ordförande för Aktaufacket i västra Kazakstan och representant för tusentals strejkande oljearbetare.

De har nyligen pratat om strejkerna inför Europaparlamentet, inbjudna av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Till Sverige har de kommit med hjälp av tidningen Offensiv för att be om hjälp både från medier och svenska fackförbund.

De vill berätta det som medierna i Kazakstan inte vill skriva om: Att tusentals oljearbetare i landet har strejkat sedan fem månader för att de inte fått ut de utlovade löneförhöjningarna, att 2 500 strejkande arbetare blivit avskedade med hänvisning till ”extremistiska aktiviteter”, hur advokaten Natalia Sokolova som fört arbetarnas talan fått sex års fängelse för att ha orsakat ”social oro”, hur två människor mördats, en begått självmord och en fackordförande regelbundet får hotfulla telefonsamtal.

De berättar hur företag och regering i Kazakstan sitter i knät på varandra, att presidentens svärson styr oljeindustrin, hur regeringen anlitar banditer för att misshandla arbetarna och hur statliga medier antingen inte skriver alls om konflikten eller skriver att allt är arbetarnas fel.

Som mest har 8 000 arbetare strejkat samtidigt. Om inte parterna kan sätta sig vid förhandlingsbordet snart hotar en social explosion, säger Esenbek.

– Andra sektorer kommer att ansluta sig till strejken, säger han. För till exempel gruv- och metallarbetarna är situationen ännu värre. De har ännu lägre löner och säkerheten på arbetsplatserna är inte bra.

I Kazakstan är det vanligt med en enda familjeförsörjare. Och familjerna är stora. De 2 500 arbetarna som avskedades i och med strejken, försörjde tillsammans 15 000 personer, berättar Esenbek och Mukhtar. Facket ordnade en hjälpfond men den blev nyligen fryst av staten. Ekonomisk hjälp har därför blivit mycket viktig nu. Men lika viktigt är den solidariska hjälpen i form av påtryckningar från omvärlden.

– Vi vill be fackförbund ute i världen att till exempel skriva protestbrev till presidenten, säger Esenbek.

Formellt är Kazakstan en demokratisk republik. I praktiken ser det annorlunda ut. President Nursultan Nazarbayevs parti styr sedan självständigheten 1991. Presidenten sitter i det närmaste på sin post på livstid. Han vann det senaste valet 2005 med 90 procent av rösterna, ett resultat som av internationella observatörer förklaras med omfattande valfusk. Yttrandefrihet och mänskliga rättigheter respekteras inte.

Esenbek, som både suttit i fängelse flera gånger och utsatts för mordförsök, har en arresteringsorder på sig och vet att polisen kommer att ta honom i samma stund som han landar i Kazakstan igen. Han är rädd säger han.

– Jag skulle gärna stanna i Europa nu och jobba för saken härifrån.

Mukhtar har ingen arresteringsorder men polisen har många frågor till honom hela tiden, säger han. Han har tidigare blivit misshandlad för sitt fackliga arbete, så allvarligt att han nästan dog och fick tillbringa ett halvår på sjukhus. Ändå är han inte rädd, säger han.

– Nej, jag har slutat vara rädd. Det här är en del av jobbet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?