Industriarbetarnas tidning

Troligt stöd till Kinaaffär

31 oktober, 2011

Skrivet av

I dag ska första hindret till det nya Kina-ägda Saab Automobile forceras. 1 500 borgenärer ska säga sitt om den avsiktsförklaring som Pang Da och Youngman presenterade i fredags.

Det är främst underleverantörerna som idag samlas i Vänersborg. Tingsrätten vill höra deras synpunkter på Saabs nya affärsplan, som kommer att presenteras av Saabs vd Victor Muller och rekonstruktören Guy Lofalk.

Formellt kan borgenärerna kräva av tingsrätten att rekonstruktionen avbryts. Men det vore detsamma som att försätta Saab i konkurs och i så fall kommer de flesta underleverantörer att bli lottlösa.

Stödet för en fortsatt rekonstruktion får anses vara kompakt. I synnerhet som ett av syftena med rekonstruktionen – enligt Saab – är att underleverantörerna ska få sina pengar.

Vid förra rekonstruktionen, våren 2009, skrevs borgenärernas fordringar ner. Men det är inte aktuellt den här gången.

I går kom uppgifter på hur mycket pengar Pang Da och Youngman vill satsa på Saab. Först 2 miljarder kronor för att få igång produktionen, vilket inräknar skulder till underleverantörerna. Sedan vill de tilltänkta kinesiska ägarna satsa ytterligare 5,5 miljarder kronor på att utveckla nya modeller.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.