Industriarbetarnas tidning

Troligt stöd till Kinaaffär

31 oktober, 2011

Skrivet av

I dag ska första hindret till det nya Kina-ägda Saab Automobile forceras. 1 500 borgenärer ska säga sitt om den avsiktsförklaring som Pang Da och Youngman presenterade i fredags.

Det är främst underleverantörerna som  idag samlas i Vänersborg. Tingsrätten vill höra deras synpunkter på Saabs nya affärsplan, som kommer att presenteras av Saabs vd Victor Muller och rekonstruktören Guy Lofalk.

Formellt kan borgenärerna kräva av tingsrätten att rekonstruktionen avbryts. Men det vore detsamma som att försätta Saab i konkurs och i så fall kommer de flesta underleverantörer att bli lottlösa.

Stödet för en fortsatt rekonstruktion får anses vara kompakt. I synnerhet som ett av syftena med rekonstruktionen – enligt Saab – är att underleverantörerna ska få sina pengar.

Vid förra rekonstruktionen, våren 2009, skrevs borgenärernas fordringar ner. Men det är inte aktuellt den här gången.

I går kom uppgifter på hur mycket pengar Pang Da och Youngman vill satsa på Saab. Först 2 miljarder kronor för att få igång produktionen, vilket inräknar skulder till underleverantörerna. Sedan vill de tilltänkta kinesiska ägarna satsa ytterligare 5,5 miljarder kronor på att utveckla nya modeller.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen