Industriarbetarnas tidning

Upprört på V-Tab i Östertälje

6 oktober, 2011

Skrivet av

Besvikelsen är stor på V-Tabs tryckeri i Östertälje. Företaget vill inte ge personalen någonting extra i kompensation efter beslutet att lägga ner den och andra enheter.

Fackklubben på V-Tabs tryckeri i Östertälje har avsagt sig samtliga förtroendeuppdrag. Uppsägningsförhandlingarna tas nu över av en avdelningsombudsman på fackförbundet GS.

Bakgrunden är att företaget inte tar det moraliska och sociala ansvar som klubben tycker att man kan förvänta sig i samband med att tryckeriet läggs ner.

– De visar en total brist på god vilja, säger fackklubbens ordförande Lars Norin.

Det var i våras som tryckerikoncernen V-Tab meddelade att enheterna i Östertälje, Falköping och Kungsbacka ska läggas ner, samtidigt som man bygger ut och satsar på sitt tryckeri i Vimmerby. Cirka 25 grafiker mister jobbet i Östertälje.

Under uppsägningsförhandlingarna har fackklubben drivit krav på någon form av extra kompensation till de anställda utöver de krav som finns i lag och avtal.

Klubben har bland annat önskat avtalspension för cirka fem anställda som har fyllt 62 år, förlängd uppsägningstid för tre personer som har minst tio anställningsår på V-Tab och det tidigare tryckeriet STC, samt en extra satsning på vidareutbildning. Klubben har också krävt att de som förlorar jobbet ska erbjudas eventuella lediga jobb inom koncernen.

Till en början hade Lars Norin förhoppningar om någon form av överenskommelse. Men svaret från företaget har varit blankt nej med hänvisning till att det saknas pengar, säger han.

– Visst fasen finns det pengar i V-Tabkoncernen! Och de här pengarna som vi har pratat om är bara småpotatis, säger Lars Norin.

Nu har fackklubben skrivit ett öppet brev till V-Tabs vd Peder Schumacher, där de uttrycker sin besvikelse över det uteblivna förhandlingsresultatet.

De skriver bland annat att ”…om en företagsledning fattar beslut om kostnadsbesparande åtgärder av den här arten, utan att det egentligen föreligger några tvingande ekonomiska skäl, måste man också vara beredd att ta moraliskt, etiskt och socialt ansvar för effekterna av dessa beslut.”

”Till ett mer anständigt ansvarstagande ’finns inga pengar’! Jag betraktar detta som direkt stötande och jag tycker Du skall skämmas Peder Schumacher!”

Peder Schumacher säger till Dagens Arbete att nedläggningen av Östertälje-enheten inte hanteras på något annat sätt än vid tidigare nedläggningar inom V-Tab.

– Vi följer de lagar och spelregler som gäller, precis som på de andra anläggningarna.

Andra företag kan ibland ge något extra för att lindra och underlätta för dem som drabbas vid en nedläggning. Det är ingenting som ni har tänkt att V-Tab också borde göra?
– Nej, det är ingenting som vi använt.

Varför inte?
– Vi anser att vi inte har råd med det med tanke på den ekonomiska situation vi sitter i. Vi behöver använda dem pengarna för att satsa på, i det här fallet, de investeringar vi gör i Vimmerby.

Era samlade vinster växer.
– Då tittar du på fel siffra. Resultatet är sämre 2010 och 2011.

V-Tab är en av Sveriges största tryckerikoncerner, med anläggningar ibland annat Norrtälje, Södertälje, Vimmerby, Avesta, Falköping, Landvetter och Backa utanför Göteborg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.