Industriarbetarnas tidning

”Volvo måste ta sitt ansvar”

4 oktober, 2011

Skrivet av

Nu måste Volvo ta sitt ansvar i Uddevalla. Det räcker inte med att erbjuda jobb på andra orter, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Han beklagar måndagens besked att Volvo personvagnar lägger ner sin fabrik i Uddevalla.

– Jag känner djupt för alla våra 435 medlemmar. Det är tufft besked för en region som redan har hög arbetslöshet.

Fabriken läggs ner först om två år och samtliga har erbjudits anställning vid Volvos andra fabriker i Skövde, Olofström eller det mera näraliggande Torslandaverken i Göteborg.

Volvo måste lova mer, tycker Löfven.

  – Många av de drabbade kommer inte att ha möjlighet att pendla in till Göteborg. Därför är det viktigt att företaget sätter sig ner med andra aktörer för att se vad som kan göras för alla berörda, till exempel utbildning.

  Volvos Uddevalla–fabrik invigdes 1989, låg i malpåse under 90–talskrisen, men återupptog snart driften med brittiska TWR som en av intressenterna.

  Under de senaste åren har italienska Pininfarina samsats med Volvo om att äga Uddevallafabriken, som tillverkat cabrioletmodellen C70. År 2013 var det tänkt att Volvo självt skulle stå för ägandet, men så blev det inte. Fabriken läggs alltså ned.

  Nu hoppas Stefan Löfven att annan industri kan fylla lokalerna.

   – Det här är en region som vill ha teknik och industri. Volvo måste nu prata ihop sig med andra intressenter och se vad man kan göra för de framtida industrijobben i Uddevalla.

   Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

   Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

   Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

   Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

   ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

   ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

   På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

   Att förhandla löneförhöjningar under coronan

   Att förhandla löneförhöjningar under coronan

   Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

   Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

   Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

   Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

   Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

   Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

   Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

   Arbetarna räddar Sverige ur krisen

   Arbetarna räddar Sverige ur krisen

   Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

   Tuff väg till ett rättvist avtal

   Tuff väg till ett rättvist avtal

   Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

   Industrin svarar på första avtalsskissen

   De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.