Industriarbetarnas tidning

Bygg hållbart för framtiden

2 november, 2011

Skrivet av PER-OLOF SJÖÖ

För några veckor sedan arrangerade LO-TCO Biståndsnämnd ett lunchseminarium med temat: Gröna jobb för en grön utveckling – så jobbar facket. TCO:s miljöekonom Kristian Skånberg berättade om sitt arbete att ta fram verktyg för att förhandla fram gröna kollektivavtal och gröna jobb. Ett sätt att mäta resursutnyttjande och utsläpp i förhållande till vad som produceras. En intressant idé.

Miljö- och klimatfrågan är utan tvekan en av de viktigaste utmaningarna världens politiker måste ta itu med. Det är också en viktig fråga för fackförbunden. Om företagen inte levererar produkter som är godtagbara ur ett miljöperspektiv så kommer en alltmer miljömedveten skara konsumenter att välja en annan produkt. Konsumtion och produktion handlar i förlängningen om jobben.

För våra branscher kan den gröna utvecklingen vara till fördel. För det som tydligast talar för våra branscher är ändå den förnyelsebara råvaran – skogsråvaran. Våra medlemmar planterar skog som binder koldioxid medan den växer. När medlemmar till exempel bygger ett trähus kan det bevara koldioxiden i över hundra år.

När sedan trähuset blir uttjänt kan det brännas och bli till energi. Då frigörs visserligen koldioxiden, men den nya skogen som växer kan åter binda den. Trä är därför koldioxidneutralt. Trä är miljövänligt och återvinningsbart.

Våra medlemmar inom den grafiska sektorn bidrar också till en grönare utveckling bland annat genom att tillverka allt bättre och smartare förpackningar. I dag slänger vi en tredjedel av maten i soppåsen med ökade utsläpp av klimatgaser till följd av detta. Bättre förpackningar och hållbarhet ger ett minskat resursslöseri.

Med tanke på ovanstående ”gröna” argument och att det dessutom finns ett akut behov av fler bostäder i stora delar av Sverige kan det tyckas märkligt att trähusindustrin befinner sig i kris.

Det finns en rad olika problem som hämmar bostadsbyggandet; införandet av ett bolånetak, oro för stigande ränta, ökade priser och brist på tomtmark. En annan viktig orsak till nedgången är att regeringen och bostadsminister Stefan Attefall har abdikerat och lämnat över bostadspolitiken till marknaden.

Trähusindustrin är en konjunkturkänslig bransch och beroende av bostadspolitiska beslut. Det gäller på statlig nivå men också på regional och kommunal nivå.

Det är därför med tillförsikt som jag styr kosan mot en konferens om träindustrins framtid i Hultsfred i början av november.

År 2020 vill Småland vara en av Europas ledande träregioner. Det målet har regionförbunden och länsstyrelserna i länen satt upp i ny utvecklingsstrategi. Detta är ett bra och viktigt initiativ och jag hoppas att fler regioner följer efter.

Det är viktigt att våra klimatsmarta branscher hävdar sig i konkurrensen med andra.

Hållbara jobb klarar vi dock inte enbart med klimatargument. För det krävs också goda löne- och arbetsvillkor samt ett rimligt inflytande över sin arbetssituation. Framtidens arbetskraft kräver detta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.