Industriarbetarnas tidning

Företagen tjänar allt mer på dig

1 november, 2011

Skrivet av

Du bidrar allt mer till företagens kassaklirr. Vinsten per anställd har mer än fördubblats de senaste tio åren, enligt Dagens Arbetes granskning av de största industriföretagen.

I slutet av 1980-talet började Mia Espefors jobba på SKF i Göteborg. På den tiden drog hon in 47 000 kronor i vinst till företaget på ett år. I dag fyra gånger mer: 188 000 kronor.
– Otroligt. Man blir mållös.

Att företaget gör vinster och går bra är naturligtvis bara positivt, tycker hon.
– Men när vi vill förbättra arbetsmiljön ute i verkstan, då saknas det alltid pengar.

Mia Espefors beskriver sitt arbete som kullagermontör som ensidigt och monotont. Tjugotre år i verkstan känns i kroppen.
– Jag har ont. Jag och många med mig.
Därför vill hon att mer satsas på att förbättra arbetsmiljön.
– Långsiktigt skulle företaget tjäna på det. En bra arbetsmiljö gör att vi håller oss friska och är engagerade.

Men det har varit svårt att få igenom förbättringar.

– Vi får alltid höra att det kostar för mycket att genomföra sånt som skulle göra jobbet lättare för oss.

Det borde finnas pengar. SKF har gått lysande under senare år. Företaget har gjort höga vinster och tjänat allt mer pengar på verksamheten. I våras höjdes utdelningen till aktieägarna med 43 procent.

Rekordsiffror, utbrast vd:n Tom Johnstone glatt när bokslutet för 2010 presenterades i vintras. ”SKF levererade ett mycket bra resultat under 2010, med rekordsiffror för rörelseresultat och rörelsemarginal samt ett bra kassaflöde”, hette det på näringslivssvenska.

• Rekord för rörelseresulatet – alltså rekordhög vinst.
• Rekord för rörelsemarginalen – aldrig har vinstens andel av försäljningen varit större. Av varje hundralapp koncernen sålde för, var 14 kronor ren vinst.
• Bra kassaflöde – betydligt mera pengar in än ut.

Sedan har det bara fortsatt. Det kan bli ännu bättre siffror i år. Första halvåret i år såg ännu bättre ut än fjolåret.

SKF är inte unikt. De svenska företagen återhämtade sig starkt efter finanskrisen 2008.

Visserligen utsattes de flesta av företagen för enorma påfrestningar under krisen. Kunder försvann, produktionen avstannade, företagen drog ner på kostnaderna.

Många förlorade jobben.

Med uppsägningarna anpassade sig företaget snabbt till de hårda tiderna. 70 000 industrijobb försvann i ett nafs.

Och sedan när efterfrågan drog i gång igen stod företagen med en bantad personalstyrka. Färre anställda tillverkar mer än tidigare. Företagen kan tjäna betydligt mer på var och en av sina anställda. Produktiviteten stiger.

På tio år har vinsten per anställd ökat med 118 procent för de 20 större industriföretag som Dagens Arbete har granskat. För vissa företag går det upp och ner, men tendensen är entydig.

SKF har varit en vinstmaskin under hela den undersökta perioden. Koncernen har hittills i år tjänat nästan dubbelt så mycket mot för tio år sedan. SKF har ungefär lika många anställda i dag som för tio år sedan, cirka 40 000 i 130 fabriker i ett 30-tal länder.

Fyra av dessa arbetare finns i själva moderfabriken i Göteborg: Mia Espefors, Ivan
Djoric, Vesa Nordlund och Andreas Lundberg.

– Som skyddsombud kan jag se att ett företag som Volvo numera ligger långt före oss, säger Andreas Lundberg.

Alla fyra är överens om att arbetsmiljön måste förbättras. Där kan företaget satsa mera pengar.

Andreas igen:
– Många på D-fabriken har fått problem med andningen i samband med slipningen. Folk har tvingats åka iväg till sjukhus.

– Nu hoppas vi kunna komma tillrätta med de här luftvägsproblemen.  Men många blir oroliga och tycker att det händer för lite.

– Risken är att många tappar lusten. En bra arbetsmiljö gör ju att människor trivs och gör ett bättre jobb.

Vill ni lägga en del av löneutrymmet på bättre arbetsmiljö?
– Man kan inte ställa det mot varann, säger Andreas. Det vore livsfarligt.

Mia:
– Företaget tjänar ju på en bra arbetsmiljö. Man håller sig frisk, motivationen och engagemanget ökar. Sånt är lönsamt. Det gynnar företaget. Och de har råd.

Vesa:
– Det här är ju ett välmående företag. Titta bara på aktieutdelningarna. De stiger. Samtidigt fick vi vår bonus indragen i två år under krisen.
– Det där stack i ögonen på folk. Det finns ju ingen sans och balans.

Andreas:
– Det är klart att aktieägarna ska ha sin beskärda del. Men man undrar ju varför de ska ha under kristider när vi valde att avstå från såväl bonus och anställningstidstillägg. Sånt där retar gallfeber på folk. Vi får stå tillbaka, men inte andra.

Försäljningen ökar, vinsterna stiger, företagen blir effektivare. Men lönerna hänger inte med. Lennart Erixon, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, har funderat på varför företagen tjänar mer på sina anställda.

Det handlar om två saker, säger han. För det första: Produktiviteten har ökat kraftigt. Tillverkningen har blivit allt mer effektiv. Färre händer gör mer och på kortare tid. Produktionen per anställd och per arbetad timme har ökat.

För det andra: Kronan har sjunkit i värde. När kronan försvagas får företagen ut mer i svenska kronor av det de säljer för på exportmarknaden. Det spär på vinsterna.
– Sedan har inte lönernta anpassats till den försvagade kronkursen och den stigande produktiviteten. Lönerna släpar efter. Vinsterna har ökat på lönernas bekostnad.

Lennart Erixon var sekreterare i den stora statliga utredningen om produktiviteten som tillsattes 1991. Då släpade Sverige efter. Den bristande effektiviteten ansågs som ett allvarligt problem.

Sedan kom 90–talskrisen och IT–revolutionen.

– Krisen slog ut ineffektiva företag. IT–företagen växte snabbt i Sverige, Sverige blev världsledande på produkter inom telekommunikation. IT kom också att användas i resten av industrin så att den blev ännu mer effektiv.

Resultatet blev vad Erixon kallar ”en produktivitetschock”.
– Fram till finanskrisen 2008 var vi det land i den industrialiserade världen som hade den snabbaste ökningen av produktiviteten, efter Sydkorea och Irland.

Men varför hänger då inte lönerna med?
– En förklaring är att det finns ett överskott av arbetskraft. Arbetslösheten är hög.

Det brukar hålla tillbaka lönerna. Brist på arbetskraft driver upp lönerna.
– Löntagarnas förhandlingsposition försvagas automatiskt vid hög arbetslöshet. Facken kan inte ställa lika tuffa krav som när det råder låg arbetslöshet.

Ett problem för löntagarna och deras fackliga organisationer är att arbetslösheten stannat på en mycket hög nivå.

– Sverige är inte längre landet med full sysselsättning.
– Även i högkonjunkturer har vi numera hög arbetslöshet, till och med betydligt högre än vad vi hade under lågkonjunkturer på 1970- och 80-talen.

Och det bidrar till att lönerna inte hänger med i samma takt som ökningen av vinster och produktivitet.

SKF-arbetarna Mia Espefors, Ivan Djoric, Vesa Nordlund och Andreas Lundberg funderar över de stigande vinsterna och lönerna som släpar efter. Ivan Djoric säger:

– Jag är naturligtvis glad att det går bra för företaget. Men de kunde dela med sig mer. Förbättra förmånerna och genomföra åtgärder som höjer trivseln. Men vi ser inte ens skymten av en fruktkorg.

De tjänar alla mellan 24 000 och 28 000 kronor i månaden i grundlön.
– Helt okej, säger Mia. Jag får min lön att räcka till.

Andreas protesterar:
– Det är många år sedan vi hade en bra lön i förhållande till andra här i stan. Förr kunde man vara stolt över sin SKF–lön, men inte i dag.

Ivan:
– SKF är ju ett världsledande företag med verksamhet runt om i världen. Det är inte meningen att vi här i Sverige ska roffa åt oss allt.
– Men visst vill vi ha högre lön. Det har inte blivit så mycket påökt på sistone.

De anställda på LKAB är mest lönsamma. Läs mer om dem här.

Fakta: Det betyder orden
Produktivitet: Produktion per anställd eller produktion per tidsenhet.
Resultat efter finansnetto och före skatt: Företags vinst eller förlust. Finansnettot visar företagets olika inkomster eller kostnader av exempelvis räntor
Vinstmarginal: Visar hur stor del av försäljningen som utgörs av vinst. En vinstmarginal på tio procent innebär att för varje hundralapp företaget säljer för är tio kronor ren vinst
Rörelsemarginal: Svarar på frågan: hur stor är vinsten från själva rörelsen i förhållande till försäljningen? Till rörelsen hör inte kostnader för exempelvis forskning, utvecklingsarbete, försäljning, administration etc.
Avkastning på sysselsatt kapital: Företagets ägare och långivare (till exempel banker) satsar pengar i företaget. Avkastning på sysselsatt kapital visar hur kapitalet betalar sig. Företagets vinst oberoende av finansiering.
Kassaflöde: Företagets in- och utbetalningar.

Så gjorde vi:
Underlaget för statistiken är koncernernas årsredovisningar. I detta sammanhang är vinsten resultatet efter finansiella poster och före skatt. Det beloppet har sedan dividerats med medeltalet anställda.
Lönsamheten för vissa företag kan variera mellan åren. Vissa år stora förluster, andra år en rejäl vinst. För att få en rättvis bild har vi även undersökt den genomsnittliga vinsten per anställd för åren 2001–2009.

Så stor är vinsten du drar in till ditt företag:

(Lista mer vinsterna för åren 2001–2009 finns att hämta som pdf här)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.