”Bekämpa segregationen, inte flyktingarna”Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Gör vi ingenting riskerar vi att vakna till ett nytt politiskt system”Programledaren Jan Scherman skriver om det minskade engagemanget i folkrörelserna och hur det hotar vår demokrati.

Vy från tryckpressens topp. Skyddsombudet Mikael Hammarberg med Kerstin Flood och Eva Christensen på bottenplanet vid en vagn med flaskor. Foto: Maria Eilertsen

Här får de en ny syn på arbetsmiljön

Bra arbetsmiljö kan vara välmärkta hyllor, ljuddämpande plattor och skyddsglasögon. Men också ett specialbyggt bord där hela personalen får plats. Dagens Arbete följde med Arbetsmiljöverket på screening.

Danmark är förebilden

Projektet initierades av förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) som såg Danmark som en förebild. Där har Arbejdstilsynet screenat alla arbetsplatser och märkt dem med en grön, gul eller röd smiley.

Screening – med smileys – utreddes 2 009 av Arbetsmiljöverkets dåvarande överdirektör Bertil Remaeus. Han konstaterade bland

annat att i Danmark granskade 575 inspektörer 22 000 arbetsplatser, i Sverige fanns 280 inspektörer till 380 000 arbetsplatser.

I Danmark räknar man med att det tar sju år att beta av alla arbetsplatser, i Sverige skulle det ta 16 år med nuvarande resurser (2007 års siffror).

Varslas två veckor innan besöket

 • Screeningprojektet pågår 2010-2012. Det omfattar alla arbetsplatser i Statistiska Centralbyråns näringsgren 18 – grafisk produktion och reproduktion av inspelningar, cirka 1 500 företag.
 • Vid screeningen utgår inspektören från en standardiserad blankett med 56 frågor för att granska den faktiska arbetsmiljön och hur arbetsmiljöarbete bedrivs. Dessutom ges konkreta tips om vad man kan göra.
 • En vanlig inspektion är probleminriktad: Man granskar en bransch med många problem, ett företag där något inträffat, en viss slags arbetsredskap som exempelvis truckar eller skyliftar.
 • Arbetsmiljöverket har fått 24 miljoner extra för att bland annat utbilda de 24 inspektörer som genomför inspektionerna, ta fram screeningblanketten och den särskilda skrivplatta som används.
 • Företagen varslas två-tre veckor innan besöket.
 • De sista besöken ska göras i maj.

Arbetsmiljöverket besöker alla grafiska företag för att testa en ny metod för inspektion av arbetsmiljön.

– Normalt besöker vi företag eller branscher där vi vet att det finns risker. Nu besöker vi en hel bransch, säger arbetsmiljöinspektör Kerstin Flood.

Hon är en av de tjugofyra specialutbildade inspektörer som tillämpar den nya metoden. Screening innebär att inspektören utgår från en blankett med frågor som ska kunna användas på alla slags arbetsplatser.

Med denna gång följer Eva Christensen som far land och rike runt för att se till att inspektionerna går till på samma sätt, för jämförbarhetens skull.

Vi kommer till MittMedia Print i Birsta utanför Sundsvall klockan nio en strålande klar oktobermorgon. Här trycks Sundsvalls Tidning, Sundvalls Nyheter och mängder av andra tidningar, magasin och reklamtryck.

Platschefen Reinar Bergsten lotsar oss genom korridorerna till ett konferensrum med utsikt över den för tillfället stilla-
stående nya pressen. Den kördes i gång i april och blänker likt höstsolen.

Kerstin Flood börjar lite utanför blanketten med att fråga vad man har för arbetsmiljöproblem. Svaret är snabbt och tveklöst:

– Stressen. Vi tar nästan ut för mycket av de anställda med den nya tekniken, det är en väldig skillnad mot förr. Nu jobbar två lag ständig natt – sju dagar jobb, sju dagar ledigt – plus ett daggäng som gör högkvalitativa jobb.

Vad gör ni åt detta?

– Det gäller att inte ta in för många jobb. Vid ett tekniskt missöde så måste man jobba ikapp, det blir lätt övertid.

Efter mer resonemang om stress glider Kerstin över på blankettens frågor som inledningsvis handlar om hur arbetsmiljöarbetet i stort är organiserat: Är ansvaret tydligt, genomförs skyddsronder, finns rutiner, hur regelbundet görs riskbedömningar, är detta dokumenterat, vilken är gången när upptäckta brister ska åtgärdas.

Reinar svarar lugnt, han har arbetat där sedan starten 1992 och den information han inte har i huvudet står där i pärmarna på bordet. Ibland hänvisar han till MittMedia-koncernens olika handläggare – det har sina fördelar att tillhöra en stor koncern.

Efter en timma går vi ut i tryckeriet, först till körummet som gränsar till den stora tryckhallen. Genom fönstret beundrar vi teglet bakom pressen som är specialgjort, med hål för att dämpa bullret. Bakom teglet och i taket finns dessutom särskilda ljudabsorberande plattor.

Dagens Arbetes utsända följer Reinar i spåren, så småningom är vi uppe på pressen vid den tretton meter långa torken och ser en ny tidning komma ut. Sedan samlas vi i packningen. Eva tittar noga på en vägg med hyllor:

– Jodå, de är märkta med maxvikt. Det kom nya regler om detta 2006.

Tillbaks i konferensrummet drar sig Kerstin och Eva undan lite för att samla intrycken, de sista noteringarna matas in på skrivplattan. Ett sista klick och allt är klart:

– Nu har du ifyllda blanketten, förrättningsprotokoll och ett inspektionsmeddelande i mejlboxen, berättar Kerstin för Reinar.

Hon påpekar att det finns kemikalier på en vagn där det borde hängas skyddsglasögon för stänkrisken. Det får inte finnas omärkta flaskor, det ska finnas en varningsskylt om hörselkåpor innan man kommer in i presshallen och så måste truckladdningsplatsen märkas ut bättre.

De enas om återbesök den 13 december.

Efteråt är Reinart nöjd:

– Detta är absolut inget man ska vara rädd för, det är till gagn för oss i branschen.

Vid lunch på närbelägna BirstaBaren träffar vi Reinar igen när han hämtar matlådor till dagskiftet. En illustration till den tajta arbetsorganisationen:

– Jag har ju lättast att komma ifrån.

Efter den stekta sillen besöker vi Tryckeribolaget. Där trycks travprogram för Bergsåker och andra banor, SCA:s personaltidning, en gratistidning i Timrå, GIF Sundsvalls matchprogram med mera.

Tryckeriet ligger bara en knapp kilometer bort men ändå i en annan värld. Christer Melin möter oss, han är sedan 2005 den ene av två delägare. Tillsammans med nio anställda i tryckeriet och en säljare är det hela firman. Alla jobbar dagskift.

Strax efter ingången går en trappa upp till en avskild stor balkong med utsikt ut över tryckhallen. Här är fikarum, lunchrum och annat umgänge – allt samlat kring det stora bordet. Specialbyggt, tjocka plank, två gånger tre meter.

– Här har mycket bestämts. Vi pratar om hur vi vill ha det, om arbetsflödena till exempel. Detta är en liten arbetsplats där alla ser alla. Och man ser om någon mår dåligt, säger Christer.

Efter en stund förstår vi att han faktiskt beskriver stora delar av tryckeriets organisation inklusive det systematiska arbetsmiljöarbetet: 09.00 är här fika, 11.30-12.30 lunch och 14.00 fika. Här träffas alla. Snackar eller bara lyssnar, liggande i den stora soffan längs väggen.

När Michael lutat sig över räcket och ropat upp det nyblivna skyddsombudet Per Olert tar Kerstin fram skrivplattan och börjar gå igenom frågorna.

Snart framgår att ”bordsmodellen” inte innebär dokumentation. Christer var själv skyddsombud innan han blev delägare i tryckeriet. Och visst finns där datasäkerhetsblad i en pärm. Men annars finns nästan inget på pränt.

-Ni måste visa att ni gör något, det krävs oavsett om man är en eller hundra i ett aktiebolag.

Kerstin och Eva lämnar över broschyren ”Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete” som bland annat innehåller enkla uppställningar för riskanalys och liknande. De tar fram checklistor och visar vad som finns att hämta på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Vi går ut i tryckhallen och stannar vid en gammal press:

– Med skydden på! Det ser vi inte så ofta, kommenterar Eva.

Däremot ser hon att hyllorna inte är märkta med maxvikt – det måste ändras.

En skärmaskin står delvis under en trappa:

– Smart, tycker Kerstin, då skyddas den farliga baksidan. Men nästa skärmaskin står öppet.

– Där krävs plexiglas som skydd.

Så går vi sakta ett varv. Det märks att inspektörerna gillar det som de ser; här finns mycket tanke, ”bordsmodellen” ger utdelning.

Tillbaks kring bordet kommer dock en liten lista: Kartlägg och dokumentera risker minst en gång om året, hägna in ett entresolplan med rep, ange maxvikt på pallställaget och fixa plexiglas till skärmaskinen.

Man enas om återbesök 13 december. Sedan klickar Kerstin på skrivplattan: Resultatet av besöket är därmed och diariefört, screeningen är klar.

Lennart Lund

Läs mer från Dagens Arbete:

Kärt återseende. Iyad Ben Khadra kallar Fredrik Johansson för sin bror och lärare. Foto: David Lundmark

Utbildningen som ger jobb direkt

ArbetslyckaDagen efter att utbildningen i Eksjö var klar hade Iyad Ben Khadra jobb på ett trähusföretag. Men han är inget undantag.

Sara Elvelin hör till de anställda som valt färgglada arbetsbyxor. Foto: Tomas Bergman

Här får alla ­välja sina ­arbetskläder

ORDNING OCH REDARosa arbetsbyxor? Inga problem på Svalson i Öjebyn, som tillverkar bland annat specialbyggda balkongräcken. Här får de anställda välja ur ett stort sortiment arbetskläder - och det finns alls inte bara herrmodell.

”Handsken hjälpte mig tillbaka”

Blodkärlet sprack och en blodpropp slog ut Daniel Nilssons hand. En superavancerad servohandske gav honom en ny chans i arbetslivet.

Avtal 2017

Lär dig tala avtalssvenska

OrdlistaVad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med din lön att göra. Från a till ö.

Små portioner på nattens meny

SkiftarbeteNär tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

Sluta att täcka upp för andra

FRÅGA OM JOBBET Dagens Arbetes expert psykologen Jonas Mosskin reder ut vad du kan göra när jobbarkompisen inte gör sitt jobb.

Illustration: Jens Magnusson

"Företaget hjälpte mig 
inte när jag mådde dåligt"

Fråga om jobbet"Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?", undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Komma ut på jobbet

Komma ut på jobbet? – vi ger råd

DilemmatHur ska man våga komma ut på jobbet? Vi bad tre experter om råd.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Så klarar du de mörka månaderna

Trött? Dela inte säng med surfplattan. Här är bästa tipsen mot höstdeppigheten.

Ständigt beredd – utan betalt

Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Inhyrd? Kolla att du har rätt lön

Inhyrd?Kolla att du har rätt lön!

Så stoppas mobbningen på jobbet

DA reder utFick du inte vara med på senaste löneökningen? 
Behandlar chefen dig orättvist? Eller är du utfryst av kollegorna? Det finns hjälp att få. Sök upp någon du 
litar på och se till att den onda spiralen vänder.

Det gäller för Jaana Kuusisto att tänka på blodsockret. En kort paus med ett äpple och ett glas vatten är ibland allt som behövs. Foto: VIKTOR FREMLING

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

Avtal löper ofta över flera år. Här jämförs hur mycket de senaste sex avtalen har gett i löneökning i snitt per år för facken inom industrin.

Så blev lönen i senaste avtalet

Avtal för avtalEn ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

”Det har varit just sådana här gôrkonstiga grejer, som ketchup och senap och sådant. Men det kan ju vara precis vad som helst!” säger Laila Gustafsson. Hon jobbar som städerska på väveriet men hoppar ibland in i butiken också. Foto: THEO ELIAS

Jörgen snurrar fram skratten

”Modheses Hyperbingo” har sålt slut igen. Varje fredag lottar 
Jörgen Modh ut den hemliga lådan på Klässbols linneväveri. 
I den kan det finnas lite vad som helst.

Rickard Forslund vill få andra att sluta ta risker som han själv tog före olyckan. Foto: OLA HÅKANSSON

"Jag hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken"

MÖTE MED Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

Matilda Granqvist och Christoffer Boström är  två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så  fall som en bonus”, säger Christoffer. Foto: JESSICA BENTSEN

Unga får utbildning på Volvo

Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

Lita inte på tysta överenskommelser

Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna 
reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.

Sparkad när hon gjorde som andra

ArbetsrättKan du ta en paus när det uppstår en lucka? Gå hem när arbetet är klart? De flesta arbetsplatser har oskrivna regler om vad som är okej att göra och inte. Men se upp! Oskrivna 
regler kan vara farliga. Vi förklarar varför.

Gravid kan kräva giftfritt på jobbet

DA REDER UTGravid? Grattis! Nu måste arbetsgivaren gå igenom 
arbetsmiljön så att den inte skadar dig eller ditt barn. Buller, vibrationer, kemikalier och tung belastning är 
exempel på sådant som kan vara farligt. Den arbets-
givare som slarvar med detta kan bötfällas.

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

Halva lönen ger ingen trygghet

A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

Robin Zackrisson. Foto: OLA HÅKANSSON

"Här blir det mycket problemlösning"

Möte medRobin Zackrisson som fått nytt jobb på Marin och Fritid efter att Volvobussar i Säffle lagt ner

Sedan 1 april kostar GS a-kassa det 320 kronor i månaden. Madde Johansson (till vänster) och Marie Carlberg jobbar deltid, men måste ändå betala full avgift. Vilket skydd den ger är det få som vet. ”Jobbar du skift här får du bara halva inkomsten i a-kassa om du blir arbetslös”, säger Johnny Bergman. Foto: Mikael Ljungström

”Högt pris och dåligt skydd"

A-kassanDen första april blev det 100 kronor dyrare att vara med i GS a-kassa. Mari­e Carlberg och Madde Johansson betalar gärna för trygghet, men tycke­r att priset är högt och skyddet är dåligt

Risade stråk skonar både kropp och mark

Arbetsmiljö Bättre för marken och maskinerna. Troligtvis bättre även för människan i maskinen. Alla verkar vara vinnare när arbetslagen i skogen risar basstråken ordentligt. Johan Boström ställde upp som testpilot när Stora Enso mätte kroppens påfrestningar i skotaren.

Foto: REBECKA UHLIN

’’Glad att jag vågade säga ifrån’’

Diskriminering35-åriga Florentina fick veta att hon var för gammal för jobbet på Adecco. Men hon gav inte upp. Nu blir fallet en rättssak.

Hämta mer