Industriarbetarnas tidning

Inwido: Vi har tagit vårt ansvar

11 november, 2011

Skrivet av

Upp till två månaders förlängd uppsägningstid, 7 000 extra i omställningsstöd och bonus om produktionen hålls uppe. – Vi har gjort så mycket vi kan, säger Jonas Netterström, vd på Inwido Sverige.

Inwido Sverige lovar att gå in och hjälpa Västerviks kommun i deras arbete för att få nya arbetstillfällen till kommunen. Företaget jobbar också för att nya företag ska flytta in i den lokal de lämnar.

De 73 anställda som blir av med jobbet strax före jul får 7 000 kronor extra i omställningsstöd utöver de 20 000 som gäller enligt avtal. De som jobbat kortast tid får tre månaders uppsägningstid istället för en eller två. Och en premiebaserad lön har skjutits till om produktionen hålls uppe. Det kan ge upp till 45 procents lönepåslag, enligt Jonas Netterström, vd på Inwido Sverige.

Men de anställda känner sig svikna. De hade förväntat sig mer och ett större tack för sin mångåriga lojalitet.

– Jag förstår att folk är besvikna. Det är omöjligt att gå igenom en sån här process utan att göra folk besvikna. Men vi gör så gott vi kan, säger Jonas Netterström.

Vilket socialt ansvar har ett företag som lägger ner arbetsplatser? Ni gör trots allt stora vinster.

– Ja, det kan man tycka, men som företag har vi inte skyldighet att göra någonting. Allt är reglerat i avtal mellan parterna.

– Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.