Industriarbetarnas tidning

Kvinnliga processoperatörer bland de mest sjukskrivna

3 november, 2011

Skrivet av ANNA DE LIMA FAGERLIND

Antalet sjukskrivningar skiljer sig stort åt mellan olika yrken, det visar en ny rapport från Försäkringskassan. Sjukskrivningarna bland kvinnliga process- och maskinoperatörer är mer än dubbelt så många som bland kvinnliga chefer.

Flest sjukskrivningar per 1000 anställd finns process- och maskinoperatörsarbetare, transportarbetare och inom arbeten utan krav på särskild yrkesutbildning, visar rapporten.

– Vi kan se att ju lägre krav på utbildning ett yrke har desto högre är antalet sjukskrivningar, säger Marie Mulder, analytiker på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har studerat antalet påbörjade sjukskrivningar, det vill säga längre än 14 dagar, bland alla anställda i åldrarna 18-64 år som finns registrerade i Statistiska centralbyråns yrkesregister. Det är den första studien som görs av sjukskrivningar i alla olika yrken.

De vanligaste diagnoserna är sjukdomar i rörelseorganen, som ryggvärk, ledsjukdomar och fibromyalgi. Här syns samma trend som för sjukskrivningarna generellt, det är bland yrken med lägre krav på utbildning som de diagnoserna är vanligast. De yrkesgrupper som sjukskrivs mest för sjukdomar i rörelseorganen är process- och maskinoperatörer och de som har arbeten som inte kräver yrkesutbildning.

Den näst vanligaste diagnosen är psykiska sjukdomar, men där syns inte samma koppling mellan sjukskrivning och krav på utbildning. Psykiska sjukdomar är vanligast bland kvinnor inom service-, omsorgs-, och försäljningsarbete.

Försäkringskassan har inte studerat orsakerna bakom sjukskrivningarna, men tar upp att arbetsmiljö och möjligheten att anpassa sitt arbete kan vara några av skälen till de tydliga skillnaderna.

– Jag tror att arbetsmiljö är väldigt avgörande. Många av de yrken som har lägre krav på utbildning har en tuffare arbetsmiljö med tunga lyft, säger Marie Mulder.

I alla yrken är det fler kvinnor som sjukskrivs än män. 9 procent av kvinnors sjukskrivningar beror på graviditet, men det förklarar inte hela skillnaden.

– I de yrken där kvinnor är i minoritet, som bland maskinoperatörer, kan det bero på att man har sämre fysiologiska förutsättningar än männen. Många av arbetsplatserna är anpassade för män, säger Marie Mulder.

Försäkringskassan kommer att fortsätta studera hur sjukskrivningarna förändras över tid. Kassan planerar också att titta närmare på om det finns någon skillnad i längden på sjukskrivningarna mellan de olika yrkena.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?