Industriarbetarnas tidning

”Lärlingarna riskerar att hamna i underläge”

9 november, 2011

Skrivet av Josephine Bergenmar Lager

Regeringen vill minska ungdomsarbetslösheten med ett nytt lärlingssystem. Under ett och ett halvt års provanställning ska ungdomar lära sig ett yrke för att lättare komma in på arbetsmarknaden. IF Metall befarar att anställningsformen kommer att sätta ungdomar i underläge gentemot arbetsgivaren.

Fakta: Ett nytt lärlingssystem

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag inom utformningen och regleringen av anställningsformen. Regeringens utgångspunkter ser ut som följande:

  • Provanställning på 18 månader med utbildningsinnehåll
  • En övre åldersgräns på 23 år
  • Ska vara lätt för alla företag att använda sig av
  • Ska kunna användas inom alla yrken
  • Utbildningsinnehållet ska gynna företags verksamheter

Som det ser ut nu finns inget förslag på kontrollfunktion i lärlingssystemet. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tycker att det redan finns ett fungerande säkerhetsnät och räknar med att facket ska se till att ungdomarna inte utnyttjas av oseriösa arbetsgivare:

– Om det finns brister i arbetsmiljö finns det kontrollmekanismer. Min erfarenhet är att de flesta arbetsgivare är schysta, och är dom inte det så får man ta itu med varje enskilt fall, säger Hillevi Engström.

Förslaget är att lärlingsplatserna ska vara för ungdomar upp till 23 år. Undre åldergräns och andra villkor ska nu den tillsatta utredningen hitta förslag på. Något som är klart är att det kommer vara upp till företagen att sätta löner och andra arbetsvillkor.

Det kommer att vara möjligt att göra avsteg genom kollektivavtal, men förslag om hur lärlingsplatserna ska kontrolleras finns alltså än så länge inte. Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, är orolig för att ungdomar kan bli utnyttjade i lärlingssystemet:

– Det finns ingen som helst kontrollfunktion. Risken är att det blir en enda lång provanställning där personen hamnar i underläge och inte vågar kräva utbildning av företaget. Vi hoppas att det säkras upp genom att facket kan träffa överenskommelse om utbildningsnivå. Att det, i alla fall, regleras genom kollektivavtal.

Lärlingssystemet kommer inte att vara någon speciell satsning mot bristyrken. Alla företag med behov kommer kunna ansöka om lärlingsplatser och Hillevi Engström tror att det speciellt kommer att gynna små företag:

– Det är upp till företagen att använda sig av den här formen, och då kommer självklart de med större behov att använda sig av det i större utsträckning, säger Hillevi Engström.

Utredningen beräknas vara klar i november 2012. Förutom att få in fler arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden, tror arbetsmarknadsministern att lärlingsplatserna kan rädda utdöende yrken.

– Till exempel hattmakarmästare, ett ganska litet yrke men ett rätt viktigt sådant, inte minst för dom som ska gå på Nobelfesten eller bli promoverade, säger Hillevi Engström.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.