Industriarbetarnas tidning

Lulas kompis på Sverigebesök

28 november, 2011

Skrivet av

Han började som tonåring i Volkswagens måleri utanför Sao Paolo i Brasilien. Han deltog i de stora strejkerna på 70- och 80-talen. Blev ledare för metallarbetarna, LO-ordförande och sedan arbetsmarknadsminister i kompisen Lulas regering.

Just nu är han i Sverige, Luiz Marinho.

Till vardags är han numera borgmästare i Sao Bernardo, den väldiga förstad där det mesta av Sao Paolos tunga industri finns. Bland annat Scania-fabriken där den första stora strejkvågen under diktaturen tog fart.

En strejkvåg som ledde till demokrati och att metallarbetaren Lula da Silva långt senare kom att väljas till president.

Luiz Marinho har känt Lula sedan den tiden. Luiz Marinho blev också utsedd till arbetsmarknadsminister i Lulas första regering. Där såg han till att införa en anständig minimilön i ett land som anses vara världens mest ojämlika.

Nu är han i Sverige några dagar. Det första besöket ägde rum hos IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

– Kontakterna mellan oss och de svenska metallarbetarna är av gammalt datum. Jag har träffat Stefan många gånger tidigare. Vi har mycket gemensamt och för mig var det självklart att komma hit till förbundet.

Luiz Marinho berättar om de utmaningar Sao Bernardo står inför. Sysselsättningen i bilindustrin minskar, jobb flyttar och det gäller att bredda industrin.

Han vill att Sao Bernardo ska satsa på att bygga ett högteknologiskt centrum med tonvikt på flygindustrin. Brasilien ska inom kort köpa 36 nya stridsflygplan och svenska Jas Gripen är en av tre kandidater.

Luiz Marinho träffar den svenska försvarsministern Sten Tolgfors och riksdagens talman Per Westerberg idag innan det bär iväg till Saab i Linköping i morgon. Därefter väntar Lindholmen Science Park i Göteborg och Saab i Järfälla utanför Stockholm innan han återvänder till Brasilien på torsdag.

Han hoppas att den svenska högteknologiska försvarsindustrin ska investera i Sao Bernardo.

– Ja, naturligtvis. Det skulle betyda mycket. Vi kan locka med bra infrastruktur, god logistik, närhet till både Sao Paolo och en av världens största hamnar i Santos.

Brasiliens ekonomi är mycket stark. Som många andra tillväxtländer löpte finanskrisen relativt obemärkt förbi. Landets ledare har en stark ställning på den internationella arenan.

Framför ligger arrangerandet av världens två mest prestigefyllda sportevenemang: fotbolls-VM 2014 och OS 2016. Arrangemang som kantats av korruptionsskandaler och tvivel. Bland annat har den nuvarande presidenten Dilma Rousseff tvingats sparka idrottsministern.

– Men tro inte på alla larmrapporter. Vi hinner med att få arenorna i ordning. Det är bara de brasilianska tidningarna som påstår något annat. De påstår också att vi har världens sämsta ekonomi.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?