Industriarbetarnas tidning

”Regeringen borde satsa mer på Teknikcollege”

17 november, 2011

Skrivet av

– Regeringen måste ge mer resurser till Teknikcollege. Vi har kvalité, rätt utbildningar och ett bra fungerande samarbete mellan fack och arbetsgivare, säger Bengt Forsling, IF Metall Göteborg.

Bengt Forsling är ombudsman på Göteborgsavdelningen där han är ansvarig för yrkesutbildningsfrågor.

Sedan flera år tillbaka samarbetar avdelningen med Teknikföretagen, utbildningsanordnare och arbetsförmedlingen om Teknikcollege.

– Ett framgångsrikt koncept, säger Bengt Forsling.

Syftet med Teknikcollege är att se till att industrin får personal med rätt kompetens. Målgruppen är gymnasieungdom, anställda inom industrin och arbetslösa.

Under de tre år som Göteborgsregionen haft sitt Teknikcollege har tusentals människor nåtts av utbildningssatsningarna.

– Med stöd från Europeiska socialfonden och EU:s globaliseringsfond har vi dragit in 240 miljoner till utbildningar, berättar Bengt Forsling.’

– Parterna har tagit ett gemensamt ansvar som inte regeringen gjort. Det vore bra om regeringen nu ville satsa resurser till Teknikcollege som bevisligen fungerar.

Teknikcollege startade 2005 och finns idag i 26 regioner runt om i Sverige. Bengt Forsling sitter samtidigt i styrelsen för Riksföreningen Teknikcollege Sverige som en av två IF Metallare. Den andre är Svante Bylund, till vardags chef för IF Metalls arbetsutvecklingsenhet.

För att få kalla sig Teknikcollege måste utbildningen certifieras av Industrirådet där representanter för arbetsgivarna och facken ingår.

Man certifieras för tre år i taget och kraven är hårda. Häromdagen fick Göteborgsregionen förnyat certifikat, ett erkännande av det arbete som lagts ned och för de visioner man har.

Teknikcollege i Göteborg satsar extra hårt på vuxenutbildning. Både som kompetensutveckling för anställda och för de som går utan arbete.

– Krisen 2009 gjorde att vi hade 7 000 medlemmar som varslats och sagts upp. Många av dem fick erfara att det inte är antalet anställningsår utan kompetensen som är viktigt vid uppsägningar, säger Bengt Forsling.

– Därför vill många gå utbildningarna. Och vi försöker lägga dem på tider som passar människor. Hellre en kväll i veckan och en lördag än fem dagar i veckan, för att ta ett exempel.

Första projektet hette Västkraft och nådde 4 400 deltagare på 92 företag. Ett annat projekt, Industrikompetens i väst, nådde 12 000 deltagare.

Nästa steg för Göteborgsregionens Teknikcollege är projektet Komptek som ska syssla med validering. Den enskilde ska få papper på sina kunskaper och sin kompetens. Allt i syfte att att den enskilde ska kunna bli mer rörlig på arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?