Industriarbetarnas tidning

”Saker och ting kan bli bättre”

2 november, 2011

Skrivet av

SKF jobbar med ständiga förbättringar och allt kan bli bättre, säger Gösta Andersson, kommunikationschef på SKF som här kommenterar Dagens Arbetes granskning.

–Lönediskussionen vill jag inte kommentera under pågående förhandlingar mellan parterna, men jag vill gärna ge en kommentar om satsningar på arbetsmiljö.

– SKF vill vara ett självklart val som arbetsgivare och vi satsar därför tid och resurser på arbetsmiljön och vår bedömning är att vi har en bra grund för ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete, där vi har en bra samverkan mellan företag, medarbetare och skyddsombud. Vi ligger väl i nivå med andra företag i branschen. Och när det gäller den individuella upplevelsen av arbetsmiljön får man vara ödmjuk att det alltid finns potential till att saker och ting kan bli bättre. Därför jobbar vi med ständiga förbättringar i vår verksamhet. Låt mig ge några exempel vad vi gör idag:

– I grunden ligger vårt arbete inom ramen för OHSAS18001, som är en internationell standard som fokuserar på ledningen av ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi följer t ex kontinuerligt upp arbetsmiljömål som ”noll olyckor” (Zero Accident). Vårt arbetssätt Business Excellence skapar också förutsättningar för allas engagemang för att identifiera avvikelser och samtidigt få omedelbar respons på åtgärder.

– Historiskt har vi arbetat bort många arbetsmoment som kan ge upphov till belastningsskador, som t ex arbetsrotation, ny teknik (lyftanordningar, nya maskiner). Skyddsronder och riskanalyser som vi gör tillsammans med vår leverantör för företagshälsovård (Feelgood) är ett annat aktivt exempel på hur vi identifierar ergonomiska risker i vår arbetsmiljö i syfte att eliminera belastningsskador.

– Vi medverkar i nationella projekt för att inhämta ny kunskap inom arbetsmiljöområdet. Just nu deltar vi i två skärvätskeprojekt tillsammans med IVL (Svenska Miljöinstitutet) och Arbetsmiljömedicin i Gbg (AMM). Dessa är riktade projekt och syftar till att bryta ner sannolika faktorer som samverkar och som eventuellt kan orsaka besvär vid hantering av skärvätskor (t.ex. hudirritation, andningssvårigheter). IVL, AMM, SKF och flera andra företag som arbetar med skärande bearbetning vill öka kunskapen på området.

– SKF Sverige har halverat sjuktalen på 6 år och de ligger idag på en låg nivå i branschen. Det indikerar på att vår aktiva arbetsmiljöarbete leder åt rätt håll. Men, som sagt, det finns alltid potential till förbättring och det jobbar vi ständigt med.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.