Industriarbetarnas tidning

Varslen ökar – men långt ifrån rekordnivåerna

25 november, 2011

Skrivet av

DA ANALYSVarslen inom verkstadsindustrin ökar. Men från en mycket låg nivå. Och omfattningen är långt ifrån de historiskt höga nivåerna.

Dagens Arbete har granskat den månatliga varselstatistiken för verkstadsindustrin sedan början av nittiotalet.

I oktober varslades 1570 personer om uppsägning från den svenska verkstadsindustrin. Årets svartaste månad.

Men betydligt fler månader har varit svartare sedan januari 1992. Sammanlagt 42 månader har varit värre.

Oktobermånaden 2008 var den hittills värsta med 8 223 varslade. Oktober tycks vara en dyster månad på arbetsmarknaden. Oktobermånaderna 1992, 2001 och 2002 bjöd på betydligt högre varselsiffror än årets oktobermånad.

Omfattningen av höstens varsel liknar mer den nedgång som följde av den finansiella oro som omgav den så kallade Asienkrisen 1998.

Hittills i år har drygt fem tusen personer varslats om uppsägning. Det är ungefär vad som varslades under en enda månad under finanskrisens lugnare fas för tre år sedan. Så stor är skillnaden.

Men ingen vet vad som händer. Europa gungar betänkligt och vi vet ingenting om utgången. Vi vet bara att den kommer att beröra svensk exportindustri på ett eller annat sätt eftersom det mesta av svensk export går just till Europa. I första hand till Tyskland som fortfarande har en av världens starkaste ekonomier.

När Tyskland gasar hänger Sverige med av bara farten eftersom svensk industri säljer en hel del investeringsvaror till tyskarna.

Hur det går för Europa påverkar klimatet i den avtalsrörelse som just nu är inne i en avgörande fas med slutbud på måndag.

Inbromsning eller kris? Den som i början av veckan såg TV-duellen mellan IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven och Teknikföretagens vd Åke Svensson blev återigen påmind om slaget om världsbilden.

Den som vinner slaget om världsbilden vinner också striden om löneutrymmets storlek.

Sedan Löfven och Svensson höll sin debatt har det kommit en rad nyheter om företag som signalerar sämre tider:

Arvika Gjuteri AB varslar 15 personer med fast anställning och ytterligare 20 visstidare som en effekt av att Volvo och Scania minskar produktionen.

SSAB drar ner på konsulter och visstidsanställda. Osäkerheten i konjunkturen gör att 53 visstidare inte får förlängt i Luleå.

På IVT i Tranås får 10 av 30 visstidare inte förlängt. Företaget utnyttjar det lokala flextidsavtal som finns med facket för att parera nedgången. Men inga varsel är aktuella.

Sandvik Material Technologies förlänger inte kontrakten för 180 av deras visstidsanställda. Leveranser till ånggeneratorrör till kinesiska kärnkraftverken skjuts på framtiden efter kärnkraftsolyckan i Japan.

På solcellsföretaget Latitude Solarm sägs drygt 50 anställda upp. Konkurrensen från billiga solceller från Kina har visat sig vara alltför svår att matcha.

De visstidsanställda åker ut först. Det känner vi igen från den förra krisen. De syns inte i statistiken. Hösten 2008 tömdes företagen på visstidare och inhyrda, det gick snabbt och löpte obemärkt förbi.

Sedan kom de massiva varslen. De tre sista månaderna 2008 varslades drygt 20 000 personer från verkstadsindustrin.

Där är vi inte på långa vägar.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.