Industriarbetarnas tidning

”Vi släpper inte greppet om pensionspengarna”

8 november, 2011

Skrivet av ANNA DE LIMA FAGERLIND

Två år efter Foras miss med 40 000 LO-medlemmars pensionspengar väntar många fortfarande på kompensation. – Vi är jättebesvikna. Det borde ha varit klart för länge sen, säger Aleksandar Srndovic, ordförande för Pappers i Hallstavik.

Så försenades pensionspengarna

2008:
  • December. Fora fakturerar arbetsgivarna preliminärt under året, och i december frågar Fora hur mycket lön som faktiskt har betalats ut.

2009:

  • Januari. Senast den sista januari ska arbetsgivarna meddela Fora hur mycket lön som betalats ut. Fora jämför sedan uppgifterna med de preliminära och skapar en slutfaktura.
  • April. Senast i mitten av april ska pensionspengarna normalt finnas hos de pensionsförvaltare som LO-medlemmarna valt.
  • Juni. Många får det här året sina pengar i mitten av juni i stället, och det är den förseningen som Fora senare kompenserar för.
  • Augusti. Inte förrän nu får medlemmarna i Hallstavik sina pensionspengar.
  • November. Medlemmarna i Munksund får sina pensionspengar.

 

Fora och avtalspensionen SAF-LO

 

Fora är ett administrativt bolag som ägs till lika delar av LO och Svenskt Näringsliv. Fora administrerar de kollektivavtalade försäkringarna, till exempel tjänstepensionen som omfattar privatanställda arbetare på arbetsplatser med kollektivavtal.

 

Arbetsgivarna sätter av en summa motsvarande en viss procent av de anställdas bruttolön och betalar pensionspremien till Fora, som sedan för pengarna vidare till de olika pensionsbolag som medlemmarna valt som förvaltare.

 

Pengarna ska normalt finnas hos pensions-bolagen senast den 15 april.

 

 

Under sommaren 2009 upptäckte Pappers i Hallstavik att flera medlemmar inte fått in årets pensionspremier på sina konton. Det hela började med att en medlem tipsade om problemet på avdelningens hemsida.

– Det tog ett tag innan vi kollade upp det. Men till slut kontaktade jag min egen pensionsförvaltare och såg att det stämde, säger Aleksandar Srndovic.

Han larmade Dagens Nyheter och det visade sig snart att betydligt fler var drabbade. Totalt 41 500 LO-medlemmar hade fått sina pensionspengar insatta för sent.

Arbetsgivarna betalar in tjänstepensionen till Fora, som sedan för den vidare till det pensionsbolag medlemmen valt. Men eftersom pengarna låg still hos Fora i stället för hos pensionsbolagen hade de inte möjlighet att växa. Enligt Fora berodde förseningarna på ett tekniskt fel hos företaget.

– Man undrar ju vad som hade hänt om vi inte hade kommit på det här. Hade de bara gått vidare då? säger Lars-Åke Gardehed, skyddsombud på Hallstavikavdelningen.

Fora har betalat ut kompensation för två månaders försening till alla som inte fick sina pengar i tid. Men för många var förseningen längre än så.

Medlemmarna i Hallstavik fick vänta fyra månader, vilket innebar att man missade börsuppgången under våren 2009. Avdelningen har räknat ut att man förlorade i snitt 1 800 kronor var. Och förlusten blir större ju längre tiden går.

– När jag går i pension år 2029 kommer det att vara uppe i 5 770 kronor, så Fora kan inte säga att det handlar om småpengar, säger Aleksandar Srndovic.

Han har räknat på en årlig avkastning på 6 procent, ett rimligt genomsnitt enligt hans eget pensionsbolag. Det innebär att ju längre tiden går, desto mer pengar förlorar Aleksandar Srndovic och de andra medlemmarna. Därför var det dumt av Fora att inte kompensera fullt ut så fort man upptäckte felet, menar han.

– Det hade varit enklare för dem, nu blir det dyrare.

En ännu större kompensation väntar Pappers medlemmar i Munksund på, där inbetalningarna var sju månader försenade.

– Vi fick inte in premien förrän i november, säger Christer Berglund, kassör på Pappers i Munksund.

Även de har bara fått kompensation för två månader. Men sedan felet uppmärksammades har inbetalningarna fungerat felfritt, enligt både Christer Berglund och Aleksandar Srndovic.

– Fora kanske har skärpt upp sig på grund av den här debatten, säger Christer Berglund.

Till en början drevs frågan om kompensation för förseningarna lokalt. Men när det visade sig att problemet gällde så många blev det en central fråga för förbundet. Pappers bildade en arbetsgrupp tillsammans med LO, som träffade Fora för att diskutera fram till en lösning.

Men parterna kunde inte komma överens, och till slut sa Pappers att man skulle anlita jurister för att undersöka möjligheten att stämma Fora. Det var ett år sedan nu.

– Det har inte hänt något mer, säger Christer Berglund.

Både han och Aleksandar Srndovic är besvikna på Pappers agerande. De upplever att förbundet har släppt frågan. När de frågar hur det går får de samma svar varje gång, att ärendet är under utredning. Något mer vill förbundet inte säga.

– Jag köper inte ett billigt svar för att förbundet ska dölja sin okunskap och ineffektivitet i frågan. Pappers har sagt att de ska ta kontakt med LO-jurister. Men hur pigga är de egentligen på att stämma ett bolag som de själva äger? säger Aleksandar Srndovic.

Avdelningen i Hallstavik har tröttnat på att vänta. Om ingenting har hänt innan året är slut tänker man ta tillbaka frågan och driva den lokalt igen.

– Vi kommer inte att släppa det här, säger Aleksandar Srndovic.

Förseningarna har också lett till krav på ändringar i själva inbetalningssystemet. Avdelningen i Hallstavik började driva frågan parallellt med kravet på kompensation.

– Vi vill få samma behandling som tjänstemännen, säger Aleksandar Srndovic.

Tjänstemännens pensionspremier sätts in varje månad i stället för en gång per år, och inbetalningarna syns också på lönespecifikationen.

Nu ska LO-samordningen ta upp frågan under avtalsrörelsen, vilket Aleksandar Srndovic tycker känns som en seger.

– Men helt nöjd kommer jag att bli först när jag ser att det lyckas.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen