Industriarbetarnas tidning

130 000 uppmanas delta i protestaktion

7 december, 2011

Skrivet av Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist Frankrike

– Den europeiska stålindustrin är i fara på grund av rena kapitalintressen! Idag deltar tiotusentals arbetare hos ArcelorMittal i protestaktioner mot nedskärningar. Målet är att få ståljätten att ändra policy.

– ArcelorMittal drar ner, bara för att försöka pressa upp priserna. Det är en katastrof för industrin i Europa,säger Isabelle Barthès, politisk rådgivare åt den Europeiska Metallfederationen, EMF.

Enligt henne finns det ingen anledning att minska produktionen, eftersom efterfrågan finns och företaget går med god vinst

Den 7 december uppmanar EMF 130 000 anställda i tio europeiska länder, där ArcelorMittal har fabriker, att delta i olika protestaktioner. I Belgien och i Luxemburg strejkar man i ett dygn. I Frankrike blockerar arbetare in- och utfarterna till fabriker. I Tyskland, Spanien och Italien blir det bland annat maskningsaktioner, och i Tjeckien, Rumänien, Makedonien och i Polen genomförs andra manifestationer.

– Man gör lite olika i olika länder. Anställa i alla länder har ju inte fri strejkrätt. I Sverige kan ni ju inte heller strejka när ni vill, säger Isabelle Barthès.

Men bakom protesterna står alltså ett och samma krav.

– Vi kräver att ArcelorMittal tar ett industriellt ansvar. Nu håller man istället på med en successiv nedrustning både av produktionsmaterial och av kunnande, säger Isabelle Barthès.

Enligt EMF har 30 000 jobb försvunnit hos ArcelorMittal i Europa under de senaste fem åren.

Det var 2006, som industrigruppen bildades och blev en av världens största, efter en sammanslagning av Arcelor och Mittal Steel.

Enligt facken har företagsledaren Lakshmi Mittal sedan dess brutit sitt löfte om att inte dra ner på produktionen, och just nu råder det stor osäkerhet bland de anställda på olika platser i Europa. Vid nio fabriker ligger produktionen nere på obestämd tid. I Belgiska Liège ska över 500 jobb bort, I Luxemburg är facken också oroliga för att 100-tals arbeten är i fara, och i franska Florange har man ”tillfälligt” stoppat verksamheten vid den höga smältugnen. Samma sak har hänt i tyska Eisenhüttenstadt.

– Trots att de båda fabrikerna är centrum för ett pilotprojekt, där man försöker minska koldioxidutsläppen, släcker man ner ugnarna. Det är inte bra för den här typen av materiel med en så här hackig produktion, säger Isabelle Barthès.

EMF kräver nu att ArcelorMittal satsar på teknisk utveckling och på att vidareutbilda personalen.

Dessutom kräver det europeiska metallfacket att regeringarna ingriper för att stoppa nedrustningen av stålindustrin.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.