Industriarbetarnas tidning

ABB nyanställer i Karlskrona

8 december, 2011

Skrivet av Anna Delima Fagerlind

ABB ska investera 2,7 miljarder kronor i Karlskrona de närmaste fyra åren. Det kommer att innebära omkring 75 nyanställningar bara nästa år. – Det kan bli fler, säger klubbordföranden Jan-Anders Lindfors.

400 miljoner dollar, 2,7 miljarder kronor, ska ABB satsa på att fördubbla produktionskapaciteten av högspänningskablar i Karlskrona fram till år 2015, enligt ett pressmeddelande. Anledningen är att man ser ett ökat behov av sjökablar, som används vid transmissionslänkar mellan länder, transport av havsbaserad vindkraft in till land eller strömförsörjning till olje- och gasplattformar.

– Vi är väldigt glada. Det tryggar jobben, säger Jan-Anders Lindfors, ordförande för IF Metallklubben på ABB i Karlskrona.

Det blir den största investeringen som ABB Sverige har gjort i modern tid. Och det kommer att innebära cirka 75 nyanställningar redan nästa år, säger ABB:s vd Johan Söderström till TT.

– Den siffran tror jag är mycket försiktig. Om vi får arbetsintensiva ordrar kan det bli ännu fler, men exakt hur många är för tidigt att säga, säger Jan-Anders Lindfors.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.