Industriarbetarnas tidning

”Det kommer att bli två tråkiga år”

7 december, 2011

Skrivet av Björn Wendelborn Barr

23 000 industrijobb försvinner fram till år 2013. Det tror Arbetsförmedlingen i sin nya prognos. Värst drabbad är fordonsindustrin.

– En stor del av den svenska industrin går på export och den kommer att hämmas av nedgången i Europa, säger Tord Strannefors som är prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Han medger att det inte har varit någon lätt prognos att ta fram, det är mycket som händer samtidigt. Krisen i eurozonen, höga råvarupriser och riksbankens styrränta. Allt spelar roll när det handlar om jobb. Men siffrorna talar sitt tydliga språk, när tillväxten dämpas är det industrijobben som försvinner först.

– Varseltalen har redan börjat gå upp. Det är de tillfälligt anställda och bemanningsanställda som försvinner i första vändan.

Tord Strannefors säger också att vissa platser kommer drabbas hårdare än andra. Det är framförallt i Västmanland och länen i Småland som sysselsättningen kommer att minska. Industritunga områden som har haft svårt att komma i kapp efter förra krisen.

– Då stannade allt tvärt, jag har aldrig sett något liknande. Den här nedgången är betydligt mindre.Och allt är inte nattsvart, behovet av kvalificerade yrkesarbetare som exempelvis maskinoperatörer kommer att fortsätta vara stort de närmsta åren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.