Industriarbetarnas tidning

En kamp mot klockan och GM

7 december, 2011

Skrivet av

ANALYS Saab står inför sin allra sista strid. Hoppet står till att Victor Muller snabbt kan sy ihop en trovärdig lösning som kan accepteras av General Motors.

I dag begär rekonstruktören och advokaten Guy Lofalk att rekonstruktionen ska avbrytas. pengarna är slut och då tar juridiken vid, säger Lofalk. Om en dryg vecka kan tingsrätten avbryta rekonstruktionen av  Saab. Efter det närmar sig konkursen.

De anställda riskerar att gå ännu en kvalfylld julhelg till mötes. Som 2009.

Även då låg avgörandet i Detroit. General Motors nej den gången gav Saabs anställda några helvetes kvalfyllda storhelgher toppat med en likvidering av företaget som försenade, fördyrade och kanske till och med omöjliggjorde en verklig omstart av biltillverkningen.

General Motors spökar fortfarande. Och frågan är om Victor Muller hinner få ihop en trovärdig, finansiellt stark lösning som kan accepteras i Detroit innan klubban faller i Värnersborgs tingsrätt.

Det verkar mer än tufft. Lofalk var över till USA och träffade GM för att klara ut vad de egentligen ville. Gensvaret var nedslående. Så här säger han till TT idag:

– Vi har inte kunnat få något tillbakaspel från GM om hur de skulle vilja se ett förslag utformat. För att kunna gå vidare med den frågan hade vi behövt mer tid och det ger inte pengarna som finns till buds.

– De var inte extremt öppna med hur man skulle kunna gå vidare. De har inte gått närmare in på hur man skulle kunna förändra ett förslag så att de skulle tycka att det fungerade.

Mullers senaste upplägg är att Youngman och en kinesisk ännu icke namngiven bank idag ska gå in som intressenter – men inte som delägare. Youngman och banken ska få preferensaktier som kan växlas till ett verkligt aktieinnehav den dag Saab börjar tillverkar nya modeller utan GM:s tekniska licenser.

Youngmans vd Rachel Pang är fortfarande kvar i Stockholm. Det är hon som sitter på pengarna till de Saabanställdas löner. Enligt TT är hon hoppfull till att affären går i lås.

– Vi fortsätter diskussionerna och fokuserar på vad som ska bli nästa steg och hur lönerna ska kunna betalas, säger hon.

Youngman tycks alltså vilja. Men vad vill egentligen General Motors? Det enda de sagt offentligt är att de inte vill att någon kinesisk part äger mer än 20 procent så länge GM:s tekniska lösningar sitter i saabbilarna.

Men går de med på att låta kineserna vänta i kulisserna? Och vad händer med den Saab 9-4x som ska tillverkas i GM:s mexikanska fabrik?

Många, många frågetecken återstår att räta ut innan Victor Mullers nya konstruktion är på plats. Om han nu hinner.

Victor Muller går en match både mot klockan och mot General Motors.

Misslyckas han väntar konkurs. Ett par tusen anställda lämnas åt sitt öde. 75 leverantörer med fordringar på sammantagen hundratals miljoner lämnas lottlösa. Och en av Europas modernaste bilfabriker – därtill en av de få helintegrerade med konstruktionsavdelning, karosseri, måleri och slutmontering – ligger öppet för styckning.

Såvida inte Saab mot alla odds ändå vinner den strid som allmännt befaras bli den allra sista.

Mirakel har hänt förr. Särskilt i Trollhättan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.