Industriarbetarnas tidning

Gick i förtid – missade pensionsavtal

9 december, 2011

Skrivet av

Efter en tids sjukdom bestämde sig Majvor Persson för att gå i pension i förtid från jobbet på Bong Ljungdahl. Hennes uppsägningstid hade inte ens gått ut när flera andra på företaget erbjöds en pensionslösning. Majvor omfattades inte.

Kuvertföretaget Bong Ljungdahl har tvingats till flera omgångar av uppsägningar genom åren. Som en följd har personalens medelålder stigit. För några år sedan beslutade koncernen att skjuta till pengar så att kommande övertalighet skulle lösas genom pensionsavgångar istället för uppsägning av de mest nyanställda.

De senaste tre till fyra åren har ett antal medarbetare vid Bong Ljungdahls enhet i Nybro gått hem tidigare efter erbjudanden om avtalspension.

När en av de anställda, Majvor Persson, drabbades av cancer och kände att jobbet blev allt mer påfrestande för kroppen bestämde hon sig för att gå i pension i förtid. När 63-årsdagen närmade sig frågade hon för säkerhets skull företagets platschef om det skulle komma fler pensionserbjudanden framöver och talade samtidigt om att hon funderade på att gå i pension.

– Han sa att det inte var tal om att det skulle bli fler erbjudanden. Så jag tänkte att då går jag väl i pension då, berättar Majvor.

Den sista tiden tog Majvor ut semester. Hon hade varit hemma några veckor, men var fortfarande anställd, när hon i våras träffade på en arbetskamrat som berättade att flera anställda trots allt hade fått ett pensionserbjudande.

– Då blev jag jätteledsen. Jag kände mig väldigt förbigången. Det var precis som att de hade väntat ut att vi skulle gå hem.

– De måste ju ha vetat att det skulle bli fler erbjudanden. Han kunde ju ha sagt åt mig att vänta ett tag.

Ungefär samtidigt med Majvor beslutade ytterligare två anställda att gå tidigt i pension. De erbjöds inte heller någon pensionslösning.

Platschefen i Nybro, Åke Adén, svarar att besluten om pensionserbjudanden inte tas lokalt, utan fattas på koncernnivå.

– Vi visste att det fanns en övertalighet vid tillfället, men vi visste inte att vi skulle få några pengar.

På frågan om varför företaget inte kunde erbjuda samma villkor retroaktivt till dem som strax innan bestämt sig för att gå i pension svarar Åke Adén och koncernens personalchef Bo Tollin att det stod mellan detta eller att säga upp tre unga medarbetare.

– Vi förstår att de är besvikna, det är inte så konstigt. Men varken de eller vi visste då att det skulle finnas några pengar. Vi har en ganska besvärlig ekonomisk situation, säger Åke Adén.

Majvor vet att företaget inte har någon skyldighet att erbjuda henne avtalspension, men hon är besviken på deras agerande.

– Hade det här hänt ett halvår efter att jag lämnat företaget hade jag inte alls reagerat. Men jag tycker inte att man gör så här som de har gjort.

Under en julsupé i dag fredag tackar företaget av alla anställda som har gått i pension under året. Majvor kommer inte att vara på plats.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.