Industriarbetarnas tidning

Håkan Skött: Viktigt att inte stycka upp företaget

19 december, 2011

Skrivet av

Verkstadsklubbens ordförande Håkan Skött hoppas på att konkursförvaltaren kan behålla helheten. – Det vore det bästa sättet att få verksamheten att leva vidare i en eller annan form. Det är också det bästa sättet att behålla så många jobb som möjligt. – Jag vill inte se en konkursförvaltare som går in och styckar upp företaget.

Om man nu ska se framåt, vad är den här fabrikens viktigaste tillgångar, enligt dig?
– Vi har en oerhört kompetent och lojal personal. Vi har Pheonix-plattformen.
Hinner medlemmarna få ut pengar på lönegarantin innan jul?
– Ärligt talat vet jag inte det, men jag hoppas verkligen det. Konkursförvaltaren måste nu in och jag hoppas att det kan gå fort. Och att vårt folk kan få ut pengarna innan jul.
– Det är oerhört väsentligt att pengarna betalas ut så fort som möjligt med tanke på att vi ännu inte fått novemberlönen och att vi också ska ha decemebrlönen den här veckan.
Vet du något om intressenter?
– Ingen aning.
Det var ett tungt besked som kom idag. En strimma av hopp fanns ända in till slutet. Men det försvann med helgens definitiva besked från General Motors.  Vad anser han om sin forna ägare?
-Jag kan inte bedöma innehållet i de diskussioner som har varit. Men GM har ju varit väldigt kategoriska i sina återkommande nej.
På onsdag och torsdag kallas medlemmarna till möten för att få mer information om lönegarantin, a-kassan och ilka rättsliga regler som gäller vid en konkurs. Avdelningen kommer att bistå klubben i det arbetet.
Man kommer också att se till att alla a-kassekort är rätt ifyllda från början så att man snabbt kan få ut sin ersättning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen