Industriarbetarnas tidning

IF Metallare vann i Arbetsdomstolen

22 december, 2011

Skrivet av Björn Wendelborn Barr

800 000 kronor i utebliven lön och OB-ersättning. Så mycket får fem av de anställda på Modulpac utanför Ljungby. Men tvisten är inte klar än.

Det blev en riktig storslam för IF Metall. Arbetsdomstolen (AD) dömde till de fem medlemmarnas fördel och nu får företaget betala för utebliven lön och ob-tillägg.

Det höga beloppet beror på att AD valde att förlänga preskriptionstiden till tio år.

– Företaget har bakat in OB-tillägget i månadslönen utan att personalen förstått det. Under så många år blir det stora pengar, säger Bo Vilner på LO-TCO Rättskydd.

Han är de anställdas juridiska ombud och är nöjd med utfallet. Men det finns mer att jobba vidare med. Domen i AD var en så kallad mellandom, det pågår fortfarande en tvist om ett eventuellt skadestånd till personalen och förbundet. Bo Vilner har begärt 50 000 kronor till var och en av de fem personerna och 100 000 kronor till IF Metall.

Modulpacs vd Sven Ingvaldsson vill inte kommentera domen på telefon. Han skriver i ett mejl att företaget betalar, och har alltid betalat löner i nivå med kollektivavtalet eller högre. Dock har de redovisats felaktigt för att förenkla för företaget och de anställda. Det var därför som Modulpac blev stämda, skriver han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen