Industriarbetarnas tidning

Jesus i olika skepnader

1 december, 2011

Skrivet av

Jul igen. Jesus födelse igen. Krubba, Lukasevangelium, grandoft, glögg och Kalle Anka. Den mixen känns bekant.

Fler som vill få dig att tro

  • Sam Cooke & the Soul Stirrers Touch the Hem of His Garment
  • Hank Williams Jesus is Just Calling
  • Mahalia Jackson Move on Up a Little Higher
  • Byrds Jesus is Just Allright With Me
  • Tupac Black Jesus
  • Kanye West Jesus Walks
  • Depeche Mode Personal Jesus
  • Ministry Jesus Built My Hotrod
  • Tom Waits Jesus Gonna Be Here
  • Green Day Jesus of Suburbia
  • Aretha Franklin Precious Memories

Och nånstans i sorlet bland hejtomtegubbar och mellandagsreor finns alltid någon som ofint påminner om varför vi firar jul.

Det kan vara Jackson Browne. I Rebel Jesus sjunger han om hur budskapet från rebellen Jesus kidnappats av elektronikkedjor och andra månglare som ”förvandlat templen till rövarnästen”.

I musiktexterna står slaget om den ”riktige” Jesus. I den gamla traditionella countrymusiken stod Jesus för de konservativa värderingar och normer med vilka landet skulle byggas. Men i rockmusikens andra byggsten – gospeln – representerade Jesus något annat. En utmaning. Ett löfte om befrielse.

När gospelsångerskan Mahalia Jackson på 1950-talet fick ha sin egen radioshow var det första gången som en vit amerikansk medelklasspublik drogs in i de svarta frikyrkor som kokade av hängiven längtan efter att få vandra uppför berget mot befrielsen, hand i hand med Jesus.

Mahalia Jacksons Jesus-budskap var dubbelbottnat. Befrielsen handlade inte om ett liv efter detta utan om ett värdigt liv här och nu. Om rätten att få sitta i bussen och bli respekterad som fullvärdig medborgare.

Woody Guthrie, den radikale folksångaren gjorde Jesus till arbetarnas befriare, en fackföre-ningsorganisatör i Jesus Christ. Och bland många efterlämnade manus efter Guthrie fanns en text som Billy Bragg och Wilco tonsatte häromåret: Christ for President: ”Skicka in snickaren i Vita huset och kör ut månglarna.”

Just Wilco åberopar Jesus i en av deras starkaste låtar, Jesus Etc, skriven i domedagsstämningen efter den 11 september 2001.

Bruce Springsteens Jesus Was an Only Son är som hämtad från evangeliernas passionsberättelser. Men samtidigt gör han låten som den kunde vara hämtad från hans eget persongalleri där människor söker hopp och förtröstan. Springsteen, som fick en katolsk uppfostran, använder religiösa bilder som ett andra språk. Ungefär som Bob Dylan länge gjorde. Men när Dylan i slutet av 70-talet flirtade med den kristna fundamentalismen handlade det om någon annans budskap, ett färdigpaketerad, dogmatisk förkunnelse. Några år senare bekände han: ”De där sångerna skrämde mig. Jag ville inte skriva dem, ville inte spela in dem.”

Den bästa religiösa musiken fångar den icke-troende. Som en gospel från Sam Cooke & the Soul Stirrers. Då är det som om Jesus står där, vad vi än tror om honom.

Du kanske också vill läsa…

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Gällivarefenomenet Hooja gör succé med musik om livet i glesbygd. ­Dagens Arbete luskar i vad som finns bakom skoter­maskerna.

När Jimi mötte Joni

När Jimi mötte Joni

Egentligen stod de långt ifrån varandra. Men en kväll korsades Joni Mitchells och Jimi Hendrix vägar. Nu vet vi hur mötet lät.

”Folk tjatade så mycket”

”Folk tjatade så mycket”

När DA 2019 skrev om Tommy Wallentins julpyntade hus med 70 000 ljus skulle det bli sista året. Men riktigt så blev det inte.