Industriarbetarnas tidning

LO kritiserar EU-förslag om arbetsmiljöregler

8 december, 2011

Skrivet av Anna Delima Fagerlind

LO, TCO och Saco är mycket oroade över EU-kommissionens förslag på att minska regelbördan för små och medelstora företag. I ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt kräver fackförbunden att regeringen säger nej till förslaget, som väntas tas upp under Europeiska rådets möte idag och imorgon.

Ordförklaringar

Utstationering: När arbetstagare tillfälligt arbetar i ett annat land än sitt hemland.

Lavalmålet:Byggnads satte med stöd av Elektrikerförbundet det lettiska bolaget Lavals skolbygge i Vaxholm i blockad 2004 för att tvinga fram ett kollektivavtal.

Dåvarande EG-domstolen slog senare fast att stridsåtgärderna stred mot EG-avtalet, trots att åtgärderna inte stred mot svensk lag.

Utifrån domen införde Sveriges riksdag senare Lavallagen, som innebär att facken inte får vidta stridsåtgärder om arbetsgivaren kan visa upp villkor som lever upp till minimivillkoren i ett svenskt centralt avtal.

EU-kommissionen la den 23 november fram en rapport om att lätta på regler om arbetsmiljö och utstationering för företag med färre än 50 anställda. Särskilt ska EU-reglerna förenklas för de så kallade mikroföretagen, med färre än 10 anställda, enligt rapporten.

Om det finns tid kommer rapporten att tas upp för diskussion under Europiska rådets möte, som pågår idag och i morgon.

LO, TCO och Saco kritiserar nu förslaget, som de menar kommer att försvaga skyddet för arbetstagarna.

”För oss är det självklart att arbetsmiljöskyddet ska gälla för alla arbetstagare” skriver fackförbunden i brevet.

Även förslaget om att anpassa utstationeringsdirektivet för mindre företag får skarp kritik från fackförbunden. Det nuvarande direktivet har redan ifrågasatts av LO efter Lavalmålet.

”Att kommissionen nu enligt rapporten överväger lättnader för mindre företag är häpnadsväckande och skulle få omfattande konsekvenser, inte minst för utstationerade arbetstagare. Dessutom har redan idag EU-domstolens tolkning påverkat det svenska kollektivavtalssystemet och om kommissionen skulle förverkliga dessa planer innebär det ytterligare ingrepp.” skriver förbunden.

I EU-kommissionens rapport nämns också ett slags poängsystem för regellättnaderna och hur medlemsländerna använder dem. LO, TCO och Saco tycker att detta innebär en outtalad kritik mot medlemsländer som har bättre skyddsnivå än EU:s direktiv, och menar att det kommer leda till att minimikraven blir den högsta skyddsnivån.

Fackförbunden kräver därför i brevet att den svenska regeringen ”med kraft tillbakavisar” kommissionens förslag under Europeiska rådets möte och i andra sammanhang.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.