Industriarbetarnas tidning

Med förhoppning om en fridfull jul!

1 december, 2011

Skrivet av Jan-Henrik Sandberg

Julen närmar sig i, förhoppningsvis, frid och fröjd. Faktum är att jag bara gissar, för när jag skriver den här krönikan är det torsdagen den 17 november och jag vet inte om vi, när du läser den i början av december, har lyckats teckna ett nytt kollektivavtal med Skogsindustrierna eller inte.

Om vi har lyckats finns friden på plats; om inte är kanske en arbetsmarknadskonflikt under uppsegling. Du få helt enkelt läsa om dessa saker på Pappers hemsida där vi kan vara dagsaktuella.

En sak är ändå säker: början på december är en lämplig kontrollstation för att se om det nya industriavtalet har fungerat som parterna avsett. Ni minns väl hur det var? Det fanns ett gammalt industriavtal som gällde från slutet av 1990-talet fram till i somras. Det reglerade bland annat hur avtalsförhandlingarna skulle gå till. Pappers var en av parterna i det avtalet.

Redan efter avtalsrörelsen 2010 sade en av parterna, arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, upp avtalet eftersom de var missnöjda med hur det hade fungerat.

Vi i Pappers hade strejkat; det tyckte Teknikföretagen inte om, trots att det inte var dem vi strejkade mot. Dessutom hade facken accepterat att lågavlönade kvinnor på vissa avtalsområden skulle få lite extra i löneökning; det gillade Teknikföretagen inte heller. I missnöje sade de upp det gamla industriavtalet.

Alla andra fack och arbetsgivarorganisationer som fortfarande var kvar i industriavtalet blev väldigt arga, vi också. Så satte vi igång ett arbete med att ta fram ett nytt industriavtal, och Teknikföretagen ville vara med. Vi i Pappers såg tidigt att förslaget till nytt industriavtal ”barkade åt skogen” i den del som handlade om förhandlingar. Vi påpekade felen och försökte på alla sätt rätta till förslaget.

När avtalet var färdigt för påskrift kunde vi se att det inte alls blivit bra, bland annat för att det försökte styra över andra, utomstående fackförbunds löneavtal. Det var ett arbetsgivarvänligt avtal som inkräktade på de ingående fackförbundens självständighet i förhandlingarna.

Arbetsgivarna gillade förstås det nya industriavtalet. Alla fackförbunden som var med i det gamla avtalet skrev på utom Pappers. Det gjorde de delvis på grund av att de ansåg att avtalet skulle tvinga arbetsgivarna att förhandla mer seriöst och effektivt och att det på så sätt skulle bli lättare att nå fram till nya kollektivavtal om löneökningar och annat, utan att stridsåtgärder skulle behöva användas.

När du läser denna krönika kan du själv kontrollera hur det blev. Var förhandlingarna inom det nya industriavtalets vänkrets snabba och effektiva? Ledde de fram till nya kollektivavtal utan konflikter? Lyckades de sätta det berömda ”märket” för löneökningsnivåerna? Fick industriavtalets parter alla andra fackförbund i Sverige att nöja sig med de löneökningar som märket innebar? Vilket fackförbund var det som gick först och tecknade det första kollektivavtalet? Var det bra att det blev så? Hur har Pappers klarat sig jämfört med de andra facken?

Det är många frågor som behöver besvaras. Nu är rätt tid att ställa dem! Granskningen måste börja. Vissa svar kanske dröjer, andra kan du själv svara på redan nu. Du har ju svaren som jag i skrivande stund inte har! Så hur blev det egentligen med nya industriavtalet. Succé eller flop?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?