Industriarbetarnas tidning

Nu räcker inte fagert prat om valfrihet

1 december, 2011

Skrivet av

Som så många andra har jag tagit del av de tragiska berättelserna om omänskliga brister i äldreboenden ägda av Carema. Det gör mig väldigt ledsen och arg. Hur kunde det bli så fel i ett land som övriga världen tidigare vände sig till för att studera bra fungerande välfärd?

Med anledning av debatten om vinster i vården tyckte Göran Hägglund (KD) att även vårdpersonalen kunde sägas göra vinst på vården – de får ju lön. Det är en kommentar som verkligen förtjänar att ifrågasättas.

Samme socialminister tog initiativ till att sälja ut apoteken trots att det kostade staten en halv miljard extra. Det blir tydligt att regeringen prioriterar privata vinster trots allt snack om ansvar för skattebetalarnas pengar…

Regeringen talar vackert om välfärden och om den svenska modellen, men den genomför en politik som går åt ett helt annat håll. När de negativa konsekvenserna av den borgerliga politiken kommer till ytan så opponerar sig regeringen mot sin egen politik och talar indignerat om att ”så här får det inte vara”.

Anledningen till att det blev fel är förstås inte att regeringen fört en felaktig, och för den delen också både kall och inhuman, politik!

Nej, borgarna hittar så klart andra att skylla på och menar att det är kommunerna och de anställda som måste ta större ansvar. Att regeringen, inte ens när det blir så här tydligt, tar ansvar för sina egna misstag är rent ut sagt ynkligt!

Den borgerliga regeringen fattar beslut efter beslut med inriktning på privatiseringar, utförsäljningar (ofta på rea) av skolor, sjukhus och vårdinrättningar till privata bolag, utan någon som helst begränsning av möjligheterna att ta ut vinster till aktieägarna.

Vinster, som skulle kunna gå till omsorgen om barnen och en trygg tillvaro för gamla och sjuka, går i stället till skatteparadis i andra delar av världen. Det måste vi väl kunna sätta stopp för snabbare än genom att, som regeringen valt att göra, hänvisa till en utredning på obestämd tid?

Bristerna i äldrevården är bara ett av symtomen på det systemskifte i svensk politik som borgarna nu genomför. Det finns till exempel knappast något annat land som så totalt avreglerat skolan, vilket fått till följd att kommunerna helt tappat möjligheten att ha kontroll på kostnaderna.

Vill du starta en friskola? Dra i gång – skattebetalarna står för notan! Håller den inte kvaliteten så dröjer det innan du tvingas stänga. Vinsten får du behålla eftersom samhället tar kostnaden för att reda upp det som du har ställt till med.

Så här håller det på och det hörs inte mycket till debatt fast jag är säker på att de allra flesta inte vill ha det så här. Det är en sak att uppmuntra andra pedagogiska alternativ i skolan och ökad valfrihet i vården, men något helt annat att låta vinstkraven styra kvaliteten och tillåta att våra pengar hamnar i riskkapitalisternas fickor.

Gamla människor har rätt till vård och omsorg som kännetecknas av värme, trygghet, respekt. Nu får det bli en ändring på detta och då räcker inte fagert, vilseledande prat. Punkt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.