Industriarbetarnas tidning

Saabs rekonstruktion avbryts

7 december, 2011

Skrivet av Anna Delima Fagerlind

Rekonstruktören Guy Lofalks begäran om att avbryta Saabs rekonstruktion har nu kommit in till Vänersborgs tingsrätt. – Det är ett jobbigt besked, men vi hoppas fortfarande på en lösning, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metallklubben på Saab.

Vid 13-tiden idag, onsdag, kom begäran om att avbryta rekonstruktionen av Saab Automobile, Saab Automobile Tools och Saab Automobile Powertrain in till tingsrätten.

Den bryggfinansiering som Saab skulle få från Youngman och Pang Da för att klara rekonstruktionen har inte blivit så stor som tidigare utlovats, och eftersom GM har sagt nej till den lösning som presenterats tror inte Guy Lofalk att rekonstruktionen kommer att kunna lyckas.

– Det är ett jobbigt besked för alla inblandade att det här återigen inträffar, säger Håkans Skött.

IF Metall har skickat en betalningsuppmaning till Saab, men Håkan Skött hoppas fortfarande att företaget ska kunna undvika en konkurs.

– Vi vet att företaget jobbar på det, man diskuterar med Youngman och andra parter.

Saab, borgenärerna och borgenärskommittén har fram till torsdag den 15 december på sig att yttra sig om Lofalks begäran. Tingsrättens beslut meddelas på fredagen den 16 december, kl 14.00.

Om tingsrätten beslutar om att avbryta rekonstruktionen kommer de fyra konkursansökningar som ligger vilande mot Saab att återupptas, och samma sak gäller Kronofogdens utmätningar av Saab. Då är det också möjligt för andra fordringsägare att begära företaget i konkurs.

Det här är inte första gången Guy Lofalk begär att rekonstruktionen ska upphöra. Redan den 20 oktober skickade han en ansökan till tingsrätten, men drog senare tillbaka den efter att Youngman och Pang Da presenterade sina planer på att köpa Saab.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.