Industriarbetarnas tidning

”Staten kan locka hit utländska företag”

21 december, 2011

Skrivet av

SAAB Stöd spetsforskning inom fordonsindustrin och locka utländska företag att delta mot att de investerar i Sverige, anser Christian Berggren, expert på industrifrågor på Linköpings universitet.

Här har den svenska staten en extra viktig roll när Saab har gått omkull. Det anser Christian Berggren, professor i industriell organisation vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet. 

– Det gäller att bygga på de förmågor som finns inom fordonsindustrin, förmågorna att industrialisera ny teknik, ständigt sänka kostnaderna och samtidigt förbättra kvalitet och leveranssäkerhet.

Saabs konkurs slår hårt mot  underleverantörerna. Flera av dem kan komma att behöva ett riktat stöd från staten för att få möjlighet att diversifiera och dra nytta av sina förmågor genom att leverera till branscher utanför fordonsindustrin och på det viset blir mindre känsliga. Misstaget från förra krisen 2008-2009 får inte upprepas, då de inte kunde utnyttja stödet.

Men staten skulle kunna ta ett ännu större ansvar för att utveckla fordonsbranschen. 

– Varför inte göra som i andra länder: gå in som delägare i samriskföretag. Vi behöver mer av blandade ägarformer i Sverige där även staten kan gå in som aktiv part. 

– Men vi verkar ha en traumatisk inställning till statliga insatser i det här landet. 

I de asiatiska länderna spelar staten en helt annan roll inom fordonsindustrin. Det har staten bidragit till att göra företag som Samsung till världens ledande batteritillverkare. 

– Den svenska regeringen borde ha skaffat sig klippkort till Sydkorea istället för till Detroit. Det hade bättre gynnat fordonsindustrin. 

Christian Berggren tycker att den svenska staten borde satsa mer på att industrialisera fordonsrelevant forskning i samarbete med olika aktörer, leverantörer och ingenjörsföretag. Särskilt viktigt är att attrahera framstående internationella komponentspecialister. Med möjlighet att delta i avancerad forskning skulle utländska företag lockas att investera här. 

– De får komma hit och ta del av vår forskning mot att de investerar i verksamhet, utveckling och/eller produktion här.

– Då skulle industriföretag från Asien kunna lägga verksamhet i Sverige, vilket t ex redan Huawei gör inom telekomområdet. Men då måste vi också ha något värdefullt att erbjuda. Han nämner batteritekniken som ett sådant exempel. Ingen vet vilken batteriteknik som kommer att dominera i bilarna om några år. 

– Men det gäller att vara med i processen och bygga upp kunskap och se till att den industrialiseras. 

Samtidigt tycker han att fordonsindustrin skulle kunna uppmuntras att bredda sig. 

– Det är oerhört tufft att befinna sig i fordonsbranschen. Många räds att gå in i den. Men klarar man kvalitetskraven, logistiken och kostnadspressen då har man en styrka som borde kunna komma till nytta även i andra branscher. 

Om Saabfabriken säger han: 

– Där finns ett stort kunnande som naturligtvis är en stor tillgång i den här situationen om man kan utnyttja den för olika typer av protyptillverkning och småserieproduktion. Sedan är det upp till kloka konkursförvaltare att se till att bästa möjliga kommer ut ur konkursen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.