Industriarbetarnas tidning

Strejkerna pressar diktaturen

28 december, 2011

Skrivet av

Konflikterna på kinesiska arbetsplatser sprider sig. Staten pressas till reformer. Nästa vecka får Kina en ny lag som tvingar företagen att inrätta ”medlingskommittéer”.

Hittills har de flesta strejkerna berört industribältet i de sydöstra delarna av landet. Men strejkrapporterna kommer från alltfler delar av Kina.

I går gick 8 000 arbetare vid det sydkoreanska företaget LG Displays ut i strejk. Fabriken ligger i Nanjing, cirka 25 mil väster om Shanghai.

Under den senaste månaden har det setts många tecken på strejker runt om i landet enligt en sammanställning från den Hongkong-baserade organisationen China Labour Bulletin. Några exempel:

Taichan: Flera hundra arbetare vid strejkade vid en japansk elektronikfabrik i protest mot att en arbetsledare trakasserat arbetarna. Strejken pågick i två dagar till dess arbetsledaren blivit förflyttad.

Dongguan: Tusentals anställda vid en taiwanesisk skofabrik i genomförde en stundtals våldsam strejk när de i slutet av förra månaden krävde bättre övertidsersättning.

Shanghai: Över tusen arbetare strejkade vid det Singapore-ägda Hi-P International i protest mot planerna att flytta tillverkningen utan att kompensera de anställda.

De flesta strejker inträffar bland utlandsägda industriföretag. Men häromveckan genomförde de anställda vid ett statligt industriföretag i Chengdu en sittstrejk inför en privatisering av företaget.

Men strejker har också brutit ut utanför tillverkningsindustrin. Inte minst bland bussförare och affärsanställda.

Strejkerna oroar det styrande kommunistpartiet. Det visar inte minst den nya lag som börjar att gälla vid årsskiftet. Syftet med den nya lagstiftningen är att hitta en ordning som löser tvister på företaget.

Lagen tvingar alla större företag att inrätta ”medlingskommitteer” som vid behov ska medla mellan arbetsgivare och anställda. ”Medlingskommitteerna”  blir frivilliga för mindre företag.

Myndigheterna hoppas att medling ute på företagen ska stävja strejkerna.

Men det är inte det enda syftet med lagen. Myndigheterna vill också lätta på trycket för alla de civila domstolar och skiljedomskommitteér som sedan 2008 haft i uppgift att lösa konflikter på arbetsplatserna.

Domstolarna och skiljedomskommitteérna har översvämmats med mål. Konflikterna har inte minskat, tvärtom. Därför söker myndigheterna en ny typ av ventil som kan lösa konflikter innan de utvecklas till mål för domstolarna – eller strejk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.