Industriarbetarnas tidning

Tuffa villkor bakom tomtens klappar

5 december, 2011

Skrivet av

140 övertidstimmar i månaden, lön i efterskott, inga anställningskontrakt eller försäkringar. Villkoren i tomtefabriken är hårda.

Kina tillverkar det mesta av världens leksaker. En mångmiljardindustri som bara växer. I fjol uppgick exporten av leksaker till 70 miljarder kronor. En ökning med nästan 30 procent jämfört med året innan.

Den Hongkong-baserade organisationen Sacom, Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour har undersökt förhållande i tre kinesiska leksaksföretag. Rapporten Making toys without joy visar på utbredda missförhållanden i tomtefabriken.

Sacom har granskat tre företag i Guangdong-provinsen: On Tai Toys, Sturdy Products och Hung Hing Printing Group. Alla tre levererar leksaker till bland annat Toy ’R Us, Lego och McDonald’s.

Gemensamt för de tre företagen var bland annat det extrema utnyttjandet av övertid. Upp till 140 övertidstimmar i månaden är inte ovanligt.

Lönen, 900–1 400 kronor i månaden, betalas i regel i efterskott. Några anställningskontrakt existerar inte. Inte heller omfattas de anställda av några försäkringar. Barnarbete utnyttjas under sommarmånaderna.

Arbetsmiljön är riskfylld. Men de anställda saknar skyddsutrustning. Något skyddsarbete genomförs inte, enligt Sacom. Trots att brandolyckor är vanliga görs inga brandövningar.

De anställda saknar rätten att organisera sig. Arbetsledningen beskrivs som brutal och de anställda utsätts för slumpartad och godtycklig bestraffning.

De flesta av arbetarna kommer från landsbygden och kan besöka sin familj bara en gång per år, i samband med det kinesiska nyåret. De bor i stora sovsalar under ohygieniska förhållanden. Råttor är mycket vanliga i sovsalarna. Hygienen i personalmatsalarna är också eftersatt. Ofta hittas insekter i maten.

De tre företagen har tidigare förbundit sig att leva upp till branschens uppförandekod, Icti Care. 780 leksaksföretag i världen omfattas av Icti care. Sacom riktar i sin rapport making toys without joy hård kritik mot Icti care. Den är till intet förpliktigande och hindrar inte utnyttjande av arbetskraft.

Sacom hoppas att beställarna – som Lego, McDonald’s och Toys ’R Us – visar större uppmärksamhet mot leverantörerna. Sacom manar också industrin till en dialog med fackliga organisationer, forskare och organisationer som stödjer arbetarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?