Industriarbetarnas tidning

59 dog på jobbet 2011

2 januari, 2012

Antalet dödsolyckor på jobbet ligger still. 2011 omkom 59 personer i arbetsplatsolyckor, lika många som dog på jobbet 2010. – Bedrövligt att det är så många, mer än en dödsolycka i veckan, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande

Arbetsmiljöverkets statistik är preliminär, det kan dyka upp nya dödsolyckor som inte rapporterats, och personer som skadats allvarligt under 2011 kan avlida av sina skador.

Olyckstalen ligger tämligen fast – de senaste tio åren har antalet dödsolyckor pendlat mellan 50 och 75 per år.

– Det är arbetsgivarna som har ansvaret för arbetsmiljön, understryker Ulla Luindqvist.

– Men man måste också peka på regeringens nedskärningar – Arbetsmiljöverket har fått minskade möjligheter att följa upp vad som händer, och ställa krav, på grund av besparingarna.

Hur ska utvecklingen kunna vändas?

– LO har ju en nollvision för dödsolyckor på jobbet?

– Kraven måste ju ställas ute på arbetsplasterna. Arbetsgivarna är ansvariga för att det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Stress är ju en viktig riskfaktor – det är särskilt viktigt att se till sådant som bemanning och arbetstempo.

2012 är utsett till skyddsombudens år. Kan det var till någon hjälp här?

– Ja, på så sätt att det uppmärksammas vilket bra jobb skyddsombuden gör. Allt som uppmärksammar arbetsmiljöfrågorna är bra, det behövs ju uppenbarligen.

På Arbetsmiljöverket understryker man vikten av långsiktigt, systematiskt arbete:

– Det är viktigt att man lägger ned mer tid på riskanalyser och förebyggande arbete ute på arbetsplatserna, säger t f generaldirektör Bernt Nilsson på Arbetsmiljöverket.

Varför minskar inte dödsolyckorna?

–Vissa branscher är mer olycksdrabbade än andra, som jord- och skogsbruk, byggande och transporter. Riskerna är kända, men det behövs uppenbarligen mer långsiktigt arbetet.

Vad kan åstadkomma en minskning?

– Det handlar om systematiskt arbetsmiljö. Att göra ordentliga riskbedömningar av och ha dem som utgångspunkt för det förebyggande arbetet. Att utbilda personalen, att introducera nyanställda väl.

Vad kan ni göra mer på Arbetsmiljöverket?

– Vi kommer att fortsätta fokusera på de allvarligaste olyckorna. Vi har precis avslutat en stor inspektionsinsats för jordbruk- och skogsarbete. Under 2012 kommer vi att särskilt prioritera byggsektorn.

Även inom industrin är det många olyckor: På de arbetsplatser där Dagens Arbetes läsare finns (medlemmarna i IF Metall, GS Facket och Pappers) omkom 2011 fjorton personer.

– Inom industrin är det särkilt viktigt att se upp vid tillfälliga driftstopp och vid ombyggnader. Då inträffar många olyckor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.