Industriarbetarnas tidning

Aleksandar Srndovic försenade pension tas nu upp i nämnd

17 januari, 2012

Skrivet av Anna Delima Fagerlind

Foras miss med över 40 000 LO-medlemmars pensionspengar ska nu upp i pensionsnämnden. Pappers har valt att driva Hallstaviks ordförande Aleksandar Srndovics fall som prejudikat. – Bra att det äntligen börjar röra på sig, säger Aleksandar Srndovic.

Fakta Pensionsnämnden:

Nämnden har till uppgift att tolka överenskommelsen om Avtalspension SAF-LO, godkänna tillämpningsregler och vara rådgivande till de försäkrings- och pensionsbolag som har hand om avtalspensionen.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Foras försenade utbetalningar av pensionspengar 2009.

Det var Aleksandar Srndovic som upptäckte att det årets premier inte hade kommit in till hans och flera andras konton, och det visade sig sen att totalt 41 500 LO-medlemmar var drabbade

Arbetsgivarna betalar in tjänstepensionen till Fora, som sedan för den vidare till det pensionsbolag medlemmen valt. Men eftersom pengarna låg still hos Fora istället för hos pensionsbolagen hade de inte möjlighet att växa. Enligt Fora berodde förseningarna på ett tekniskt fel hos företaget.

Fora betalde ut kompensation för två månaders försening till alla drabbade, men i flera fall var förseningarna betydligt längre. Medlemmarna i Hallstavik fick vänta i fyra månader, medan medlemmarna i Munksund fick vänta hela sju månader.

Sedan dess har Aleksandar Srndovic försökt få Pappers att driva frågan, men han upplever att det har gått väldigt långsamt. Som DA tidigare skrev var det över ett år sedan som förbundet hotade med att stämma Fora.

Men nu tycks frågan ha tagit fart igen. I början av december lämnade Pappers in krav till Fora på full kompensation för Aleksandar Srndovic försenade premie. Förbundet har beslutat att driva hans fall som ett prejudikat, en vägledning för alla andra fall av förseningar.

– Det är bra att det händer något konkret, säger Aleksandar Srndovic.

Fora säger att deras ambition är att ärendet ska behandlas under Pensionsnämndens nästa sammanträde den 2 februari. Därefter kommer Fora att meddela hur man ställer sig till Pappers krav.

– Om de säger nej får vi vända oss till LO-TCO Rättsskydd och diskutera möjligheten att stämma dem, säger Pappers förhandlingsombudsman Mikael Jansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.